Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote behoefte aan Covid-19-test

Grote behoefte aan Covid-19-test

11/08/2020 08:03 - Amanda Palis

Grote behoefte aan Covid-19-test

Testen bij de mobiele Covid-19-unit van het BOG kan deze week nog op woensdag en vrijdag, beide dagen vanaf tien uur 's morgens. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Door de enorme belangstelling van mensen om zich te laten testen op het nieuwe coronavirus heeft het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zijn mobiele drive-thru Covid-19-testunit, die vrijdag zou worden gesloten, verlengd met drie dagen: maandag, woensdag en vrijdag. Het testen kan steeds tussen tien uur ‘s morgens en twee uur ‘s middags op het terrein van het BOG aan de Rode Kruislaan.

"Er is duidelijk grote behoefte voor een test", zegt Radjesh Orie, epidemioloog en waarnemend directeur van het BOG, tegen de Ware Tijd. "Vooral op de laatste twee dagen donderdag en vrijdag hebben we veel mensen moeten teleurstellen om een test te kunnen afnemen." Er zijn er woensdag 21 tests gedaan, donderdag honderd en vrijdag 140.

Afhankelijk van de drukte en behoefte zal nog bekeken worden of er nog een keer zal worden verlengd. Er komen, zoals eerder aangekondigd, in elk geval meerdere testlocaties. "Er zal bij vijf poliklinieken van de RGD zo een drive thru-testunit worden opgezet en bij het Wanica Ziekenhuis", kondigt Orie aan. Ook bij de TropClinic van het Malariaprogramma Suriname aan de Basitostraat te Geyersvlijt zal er één worden ingericht.

De drive-thru Covid-19-testunit is laagdrempelig en biedt iedereen de mogelijkheid zich te laten testen. "Hoe meer je test des te beter. Je krijgt daarmee een beter beeld over de besmettingen", legt de epidemioloog uit. Hij zegt dat er voorlopig genoeg testkits - ten minste tienduizend - voor handen zijn.

Echter, er blijkt ook oneigenlijk gebruik te worden gemaakt van de gelegenheid om zich te laten testen. Zo sturen bedrijven personeel soms zelfs in uniformkleding zegt Orie, die benadrukt dat de test is voor mensen die mogelijk symptomen hebben. "Voor hen versnellen we het proces om te testen in plaats van bellen naar het spoednummer 178. Mensen die geen symptomen hebben moeten dus liever niet komen testen. Het is zonde van de dure test. Er zijn mensen die echt hulp nodig hebben omdat ze mogelijk symptomen hebben. Je houdt de rij dan op voor deze mensen."

Vooralsnog is er volgens de waarnemend directeur geen aangepast inzicht als het gaat om asymptomatische gevallen. "Dat asymptomatische mensen besmettelijk zijn valt te verwaarlozen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Om het virus te verspreiden zou je moeten hoesten of niezen. Als je dit doet ben je symptomatisch."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina