Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyana wil repatrianten in Suriname snel naar huis halen

Guyana wil repatrianten in Suriname snel naar huis halen

11/08/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

President Chandrikapersad Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali geven het weer openstellen van de Canawaima-veerverbinding tussen beide landen prioriteit.

President Chandrikapersad Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali geven het weer openstellen van de Canawaima-veerverbinding tussen beide landen prioriteit.  

PARAMARIBO - In verschillende landen zijn door de coronapandemie Guyanezen gestrand die al lange tijd wachten om naar huis te kunnen terugkeren. De Guyanese ambassadeur in Suriname, Keith George, zegt tegen de Ware Tijd dat over de gestrande landgenoten binnenkort meer informatie vrijkomt.

Zijn regering heeft Suriname aangemerkt als risicoland voor het verspreiden van het coronavirus wat maakt dat Guyana extra voorzichtig is met het repatriëren. Het probleem is volgens de diplomaat dat in Suriname geen mensen worden getest die geen Covid-19-symptomen vertonen. "Wij hebben daarom gemeend onze mensen hier zelf te testen, ook al vertonen zij geen symptomen, omdat wij geen risico's willen nemen. Alle repatrianten moeten een test ondergaan."

Guyana heeft vorige week ruim veertigduizend testkits ontvangen van een Caribische rampenorganisatie. George kijkt nu uit naar de komst van het benodigde testmateriaal in Suriname. "Ik heb al gesproken met de minister van Buitenlandse Zaken en hij heeft toestemming verleend om de testen te laten doen."

De Ware Tijd sprak George zondagavond na de persconferentie van president Chandrikapersad Santokhi na diens terugkeer uit Guyana, waar hij de inauguratie van zijn collega Irfaan Ali had bijgewoond. George is blij dat de twee staatshoofden het weer openstellen van de Canawaima-veerverbinding tussen beide landen prioriteit geven. Echter, een grote rol daarbij speelt de ontwikkeling van Covid-19. Het Guyanese ministerie van Volksgezondheid is al begonnen met het opstellen van protocollen die nodig zullen zijn om de veerdienst weer operationeel te krijgen.

President Ali zei op een persconferentie dat de Covid-19-pandemie een realiteit is en dat er een strikte structuur in place moet worden gebracht om overdracht van het virus te voorkomen. Santokhi stelde dat beide landen de urgentie van de veerdienst benadrukken. Het stilleggen ervan heeft voor beide landen zowel sociale als economische gevolgen. De veerdienst werd in maart gestopt. Sindsdien is er slechts één repatriatie vaart verzorgd vanuit Guyana om gestrande Surinamers naar huis te brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina