Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Persconferentie Trump onderbroken wegens schietpartij Witte Huis

Persconferentie Trump onderbroken wegens schietpartij Witte Huis

11/08/2020 04:04

Persconferentie Trump onderbroken wegens schietpartij  Witte Huis

De Amerikaanse president Donald Trump wordt door een lid van de Secret Service onderbroken en weggeleid. Foto: abcnews.com  

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump is maandagavond in veiligheid gebracht nadat er in de buurt van het Witte Huis schoten waren gelost. Een persconferentie werd onderbroken toen beveiligers Trump kwamen halen om hem naar de Oval Office te brengen. De verdachte zou zijn uitgeschakeld en naar het ziekenhuis zijn gebracht, aldus Trump.

De persconferentie was net enkele minuten aan de gang toen een agent van de Secret Service de president uit de persruimte kwam ophalen. Daarbij werd niet uitgelegd waarom de persconferentie werd onderbroken. Nadat Trump werd weggeleid uit de perszaal ging het complex op slot en het Witte Huis zou volgens CNN korte tijd in lockdown gegaan zijn. Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin werd uit de zaal weggeleid.

Enkele minuten later kwam Trump weer terug en zei hij dat een persoon aan de gronden van het Witte Huis was neergeschoten door de politie of de geheime dienst. Volgens de president was de verdachte gewapend en is hij naar het ziekenhuis gebracht. "Er was een schietpartij buiten bij het Witte Huis. Het lijkt erop dat die onder controle is. Iemand is naar het ziekenhuis gebracht. Ik weet niet hoe die persoon eraan toe is."

Nadat hij was weggeleid, werd hij naar de Oval Office gebracht, zei Trump aan de aanwezige journalisten, waarna hij de briefing hervatte. Twee politiebronnen zeggen tegen nieuwszender CNN dat de gewonde persoon ongewapend was. Een regeringsfunctionaris stelt juist dat er sprake was van een schutter in de buurt van het Witte Huis die is ingerekend. De Secret Service bevestigt dat de gearresteerde man niet langs het hek rond het Witte Huis is gekomen. Een agent van de beveiligingsdienst moest na het schietincident ook naar het ziekenhuis.

Zondag was er op een straatfeest in de Amerikaanse hoofdstad Washington een vuurgevecht ontstaan waarbij de zeventienjarige Christopher Brown gedood is en twintig andere mensen gewond raakten. Onder de gewonden was ook een politieagente die op dat moment geen dienst had. Ze raakte ernstig gewond en verkeert in levensgevaar, meldde politiechef Peter Newsham. Er zouden drie schutters aan het werk geweest zijn. Eentje gebruikte een halfautomatisch wapen, melden lokale media.

Het is onduidelijk wat er precies aan de hand was op het straatfestival in een woonwijk in het zuidoosten van de stad en waarom er precies werd geschoten. Burgemeester Muriel Bowser vertelde aan journalisten dat er blijkbaar honderden mensen op het evenement waren, wat een schending inhoudt van de coronamaatregelen van de stad. Bovendien is het drinken van alcohol in het openbaar verboden, voegde Bowser er nog aan toe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina