Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Positieve patiënten lijken beddencapaciteit te overstijgen'

'Positieve patiënten lijken beddencapaciteit te overstijgen'

11/08/2020 18:28 - Van onze redactie

Het veldhospitaal op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica kan honderd personen opvangen.

Het veldhospitaal op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica kan honderd personen opvangen. Foto: FB Regionaal Ziekenhuis Wanica  

PARAMARIBO - Binnen de gezondheidszorg wordt alarm geslagen over de afnemende ziekenhuisbeddencapaciteit in de Covid-19-crisis. "Het is soms enorm moeilijk geweest mensen te plaatsen", schetste internist/infectioloog Soeradj Harkisoen de situatie van de laatste anderhalve week tijdens de persconferentie van het Outbreak Management Control Team dinsdagmiddag in de Congreshal.

Als het aantal positieve mensen per dag steeds zo blijft zoals het nu is of nog meer gaat stijgen "gaan we het binnen de kortste tijd - ondanks dat wij nu proberen meer faciliteiten en afdelingen te hebben - niet meer aankunnen", waarschuwde Harkisoen. "Op gegeven moment ga je zien dat er mensen zullen zijn die in het ziekenhuis moeten worden opgenomen maar niet kunnen worden opgenomen omdat er nergens plaats is. Dat gaat tot hele vervelende taferelen leiden zoals jullie in andere landen hebben kunnen meemaken", dikte hij de ernst aan.

De vraag naar ziekenhuisbedden is volgens Harkisoen nijpend. "We merken nu dat het 'aanbod' van positieve Covid-19-patiënten bijna de capaciteit lijkt te overstijgen." Het Sint Vincentius Ziekenhuis sprong daarom in en bood recentelijk bedden aan. "Maar het (toenemende aantal positieven, ... red.) drukt zodanig op onze zorgcapaciteit dat we daar bijna niet aan konden voldoen", vertelt Harkisoen.

Het veldhospitaal met een capaciteit van honderd bedden op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) zal volgens de specialist daarom al dinsdag of woensdag in gebruik worden genomen. "Er moeten genoeg ziekenhuis- en IC-plaatsen zijn om mensen op te vangen die echt zorg nodig hebben. Dat is het belangrijkste", onderstreepte hij.

Op dit moment zijn er voor isolatie (positief geteste personen met geen of milde klachten) 244 plaatsen beschikbaar, verdeeld over de Kamer van Koophandel en Fabrieken, het Residence Inn Hotel en het RZW. Voor Covid-19-patiënten zijn er 113 ziekenhuisbedden gereserveerd in het RZW, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), die een aparte afdeling heeft ingedeeld voor de opname van positieven en het SVZ. Daarnaast, zegt Harkisoen, probeert het 's Lands Hospitaal mensen op te nemen.

De capaciteit van intensive care-bedden voor geheel Suriname is negentien bedden samen in het AZP, RZW en SVZ. Volgens de jongste cijfers op de officiële Covid-19-website van Suriname worden momenteel dertien mensen verpleegd op de ICU. "Op een bevolking van zeshonderdduizend zijn dit aantal (ziekenhuis- en IC-)bedden nog steeds heel erg gering." Overigens, Harkisoen zei dat Suriname haast gelijke tred houdt met de wereld qua verdeling van positieven. "Als je honderd patienten hebt, zie je dat tachtig milde of geen symptomen hebben, twintig moeten echt in het ziekenhuis, van wie vijf zo ziek zijn dat ze op de Intensive Care moeten worden opgenomen."

De internist onderstreepte dat er nog geen goede behandeling voor de ziekte is. "Maar de allerbelangrijkste behandeling is de verantwoordelijkheid van de samenleving: de maatregelen moeten in acht worden genomen. Alleen als we dit met zijn allen blijven doen zal er geen verspreiding zijn, zal het beheersbaar blijven en zal de zorg niet binnen de kortste tijd zodanig onder druk komen dat we niets kunnen gaan doen. Ik hoop dat we dat kunnen voorkomen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina