Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Xavier Robles de Medina participeert in mobiele expo

Xavier Robles de Medina participeert in mobiele expo

11/08/2020 22:22 - Audry Wajwakana

'Ti-a iesit iepurele in cale', één van de werken van Xavier Robles de Medina op de mobiele expo in Roemenië.

'Ti-a iesit iepurele in cale', één van de werken van Xavier Robles de Medina op de mobiele expo in Roemenië. Foto: Xavier Robles de Medina  

PARAMARIBO - Kunstenaar Xavier Robles de Medina, die momenteel in Londen woont, kan na een lockdown van vier maanden eindelijk weer deelnemen aan een expositie. De tentoonstelling wordt in de Roemeense hoofdstad Bukarest gehouden in een mobiele galerie. “Het is onconventioneel, want het is een galerie in een busje. Ik ben nog nooit naar Bukarest geweest, dus vind ik het allemaal spannend en kijk er naar uit. Natuurlijk zal ik de Covid-19-veiligheidsmaatregelen in acht nemen”, zegt de artiest enthousiast tegen de Ware Tijd. De expositie, onderdeel van het kunstproject 'On The Road', heet 'Another Mobile Gallery' en loopt van medio augustus tot november.

Voor Robles de Medina beloofde 2020 een jaar vol goeds te worden. Begin februari opende hij zijn eerste solo-expositie in Parijs, Frankrijk. De tweede was in maart bij zijn voormalige kunstopleiding in Savannah in de Verenigde Staten. Toen hij terug was in Londen moest hij meteen in quarantaine, omdat de coronagevallen in Engeland bleven stijgen en er strenge veiligheidsmaatregelen werden genomen.

Na een lockdown van vier maanden is de situatie in Engeland eindelijk een beetje onder controle en mogen mensen, met in achtneming van de veiligheidsmaatregelen, weer naar buiten. "Alle plannen die ik voor dit jaar had, zijn verschoven naar volgend jaar, omdat de meeste musea en galeries gesloten zijn", zegt de kunstenaar. De uitnodiging voor deelname aan de mobiele kunsttentoonstelling in Bukarest voelt daarom dus als een soort opluchting aan.

De initiatiefnemer is Robert Bejenaru, die bevriend is met artieste Catinca Tabacaru, een goede vriendin van Robles de Medina. "Catinca die jarenlang in New York woonde en haar eigen galerie had, verhuisde enkele maanden geleden naar haar geboortestad en bij die gelegenheid kwam Robert mijn kunstwerken tegen, die hij interessant genoeg vond om mij te benaderen voor een tentoonstelling", vertelt Robles de Medina.

De artiest neemt met drie werken deel, waarvan hij één op locatie zal vervaardigen. Aan de Ware Tijd laat hij zijn getekend werk zien, 'Ti-a iesit iepurele in cale', wat 'Het konijn komt in jouw weg' betekent "Het is een Roemeense titel, die de initiatiefnemer van de tentoonstelling en de Roemeense kunstenaars voor mij hebben bedacht toen ze het werk zagen. Zij zagen een konijn, terwijl het voor mij een origami papier kunstwerk is. Hun reactie zette mij ertoe na te gaan wat de rol is van het konijn in Roemenië. Het dier bleek een negatieve betekenis te hebben. Het tegenkomen van een konijn betekent bijvoorbeeld pech hebben of een moeilijke periode tegemoet gaan. Ik vond dit zo toepasselijk vanwege het hele Covid-19-gebeuren, dat ik besloot die titel aan te houden."

Behalve Robles de Medina nemen nog vier internationale kunstenaars deel aan de expositie. De Zwitserse kunstenaar Adrian Geller, Lorena Cocioni uit Bukarest, Catinca Malaimare uit Londen en Dan Perjovschi. De artiest reist in september af naar Bukarest, waar hij drie weken zal verblijven. 'Another Mobile Gallery' daagt de vijf artiesten uit om het publiek te ontmoeten zonder verdere ideologische omstandigheden.

Robles de Medina is in 2019 afgestudeerd aan de masteropleiding Fine Art aan de Goldsmiths Universiteit van Londen. In 2015 werd hij genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst in Nederland en het jaar daarop verdiende hij een plaats op de shortlist van de Koninklijke Prijs voor Moderne Schilderkunst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina