Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Breuken in waterkerende dam Coronie hersteld

Breuken in waterkerende dam Coronie hersteld

12/08/2020 22:59 - Beta Debidien

Breuken in waterkerende dam Coronie hersteld

 

TOTNESS - Het ministerie van Openbare Werken afdeling Coronie heeft de twee breuken in de waterkerende dam in het zuiden van het district hersteld. De breuken waren ontstaan bij plantages John en Burnside, waardoor zwampwater omliggende landbouw- gebieden binnenstroomde. Het water stond op een gegeven moment tussen tachtig centimeter en één meter hoog op de percelen. Jacques Geffery, bestuurslid van de Landbouw Coöperatie Coronie zei eerder dat boeren hierdoor genoodzaakt waren hun vee over te brengen naar hoger gelegen gebieden.

Leroy Doorson, coördinator van het ministerie in het district, zegt dat behalve dat de breuken hersteld, de verzakkingen op de dam verhoogd zijn. "Ook het probleem in Totness waar het zwampwater over de dam stroomde is opgelost." Omdat het de afgelopen dagen minder heeft geregend, kon de situatie worden genormaliseerd en werd het mogelijk het waterpeil in de zwamp te controleren. Het zwampwater voerde ook minder druk uit op de dam, "waardoor wij de machines makkelijker konden inzetten."

Volgens Doorson is gewerkt met materiaal dat in 2018 in Burnside was overgebleven, toen al een dijkbreuk moest worden hersteld. Hij wijst er wel op dat de dam een grondige onderhoudsbeurt moet ondergaan. "Ze moet breder gemaakt en opgehoogd worden, zodat voorkomen wordt dat er breuken ontstaan."

Het ministerie heeft ook bij kilometer 126 bij plantage Welgelegen wateroverlast kunnen weg- werken. "Hier hadden wij te maken met het dichtslibben van de mondingen van twee afvoerleidingen die het overtollige regenwater moeten afvoeren naar zee. Alle werken, zoals opheffen van dambreuken en wateroverlast zijn door OW in eigen beheer uitgevoerd. Hierdoor hebben wij miljoenen SRD's bespaard." Doorson is blij dat de Coronianen goed hebben bijgedragen aan het oplossen van de problemen. Een aannemer heeft gratis een tractor beschikbaar gesteld om de problemen aan de kust op te heffen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina