Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dumpen dieren neemt toe

Dumpen dieren neemt toe

12/08/2020 19:56 - Arjen Stikvoort

Een baby ocelot (l) en baby brulaap (r) van wie de moeders zijn doodgeschoten.

Een baby ocelot (l) en baby brulaap (r) van wie de moeders zijn doodgeschoten. Foto: FB Paramaribo Zoo  

PARAMARIBO - Steeds vaker krijgt de Paramaribo Zoo te maken met loslopende huisdieren die door onverlaten zijn gedumpt. In één week tijd trof de dierentuin onder erbarmelijke omstandigheden een verwaarloosde aan het hek vastgebonden volwassen kwatta-aap aan, werd een baby brulaap teruggebracht en kwam een moederloze ocelotpup in handen van de zoo. “Dit zijn wilde dieren waar de eigenaren niet meer voor willen of kunnen zorgen. Wilde dieren kun je niet als huisdier houden. Mensen moeten zich daar bewuster van worden”, stelt Kitty Verheul, projectleider van de Paramaribo Zoo, in gesprek met de Ware Tijd.

Het kost de dierentuin handen vol geld om de dieren te verzorgen en gezond groot te brengen. Bovendien raakt de opvangcapaciteit op. Terugzetten in de natuur is vaak niet mogelijk. Verheul noemt de verzorging van een baby brulaap heel intensief. "In de natuur zit zo'n aapje de hele dag op de rug van de moeder. Als het als baby-aapje in de dierentuin terecht komt, is de dierenverzorger er voortdurend mee bezig het dier warmte, goede voeding, bescherming en verzorging te geven."

De zoo geeft voorlichting aan bezoekers en wijst hen er op dat dieren uit de natuur niet als huisdier moeten worden beschouwd. "Er is een weelderige handel in deze dieren en daar zijn wij fel tegen. Babydieren zien er als ze jong zijn leuk en schattig uit, maar naarmate ze ouder worden vertonen ze ander gedrag en worden zelfs gevaarlijk. Ze krijgen geheel andere behoeften, waarvan de eigenaar zich onvoldoende van bewust is."

Apen bijvoorbeeld zijn volgens haar groepsdieren. "Die kun je niet zomaar aan de ketting leggen of in een klein hok houden." En dat geldt ook voor andere wilde dieren die als huisdier worden gehouden. "Mensen moeten de consequenties inzien als de dieren groot worden. Ze horen in het wild. Niet een leven lang in gevangenschap."

Ook de dierentuin is niet bespaard gebleven van de gevolgen van de Covid-19-pandemie. Dat is bijvoorbeeld te merken aan een afname van bezoekers. De subsidie van SRD 50.000 die in 2019 is gegeven, is dit jaar weggevallen. Door een crowdfundingactie die Verheul met een vriendin uit Nederland heeft gehouden, kon het verlies aan inkomsten enigszins worden gecompenseerd.

Maar het twinningproject met Nederland om de Paramaribo Zoo te maken tot een educatief centrum voor flora en fauna, om dierenverzorgers op te leiden en te certificeren en meer quarantainehokken te bouwen, ligt sinds 15 maart stil. "De mensen van Stichting Aap die de dierenverzorgers zouden komen trainen kunnen niet vliegen vanwege het gesloten luchtruim."

Het waterpark dat in mei door de vorige regering is opgeleverd kan door ontbrekende voorzieningen nog niet open. Zo zijn veiligheidsmaatregelen zoals omrastering van het zwembad en beschikbaarheid van lifeguards nog niet in orde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina