Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Politie en leger sluiten 'harder optreden' niet uit

Politie en leger sluiten 'harder optreden' niet uit

12/08/2020 04:04 - Van onze redactie

In juni toen de full lockdown in werking trad, was de politie zichtbaarder. Met de wettelijke handvaten is het niet uitgesloten dat leger en politie nu harder zullen optreden.

In juni toen de full lockdown in werking trad, was de politie zichtbaarder. Met de wettelijke handvaten is het niet uitgesloten dat leger en politie nu harder zullen optreden. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Politie-inspecteur Richie Akkal en legeroverste Ruben Ramautar hebben dinsdag tijdens de persconferentie van het Outbreak Management Control Team de bevolking opgeroepen niet te provoceren. "Wij hebben voldoende handvaten om waar nodig daadkrachtig op te treden", waarschuwde Akkal.

Hij sprak de hoop uit dat het niet zo ver komt. "Ik wil de samenleving op het hart drukken en vragen het de politie niet moeilijk te maken bij handhaving van de gezondheid van de hele gemeenschap. Het is een dringend beroep." Zijn boodschap tegen de mensen die de regels overtreden was duidelijk: "De politie zal niet blijven vermanen."

Volgens de inspecteur kan bij overtreding worden bepaald dat mensen voor maximaal 24 uur worden opgehouden op een plaats van bewaring. "Dat willen wij niet doen, maar als u ons daartoe dwingt zullen wij maatregelen moeten nemen die u het hardst treffen." Hij deelde mee dat er bestuursrechtelijke boetes tot maximaal tienduizend Surinaamse dollar kunnen worden opgelegd. Op recidive staat maximaal zes maanden hechtenis en een boete.

Overste Ruben Ramautar beaamde dat de oostgrens "problematisch" is. Enerzijds vanwege de "human capacity" van het Nationaal Leger. "We kunnen de grens niet voor 100 procent sluiten." Anderzijds speelt ook het gedrag van de burgers een rol. "De mensen spelen kat en muis met de veiligheidsorganen", gaf hij toe. Volgens de legerofficier is de communicatie tussen taxi- en boothouders en mensen die de grens willen oversteken van "dusdanig hoog niveau" dat ze de autoriteiten steeds te snel af zijn.

Ramautar zei dat er momenteel een gedoogbeleid wordt gevoerd, waarbij er in de meeste gevallen wordt gesproken. "We willen niet al teveel beperkingen opleggen en niemand te kort doen", zei hij. Echter, hij sluit niet uit dat als in deze twee weken zaken niet veranderen het land in een  diepere put komt. "En dat betekent dat de overheid weer zal moeten aanscherpen en elke aanscherping brengt beperkingen met zich mee en daarvan houdt niemand. Niemand wil beperkt worden in zijn doen en laten. Ala man wan du san den wani. Maar als maatregelen worden aangescherpt na verloop van tijd dan gaat u ons als een lastpost zien, want dan gaan we hard moeten optreden."

Ramautar concludeerde dat het bewustzijn met betrekking tot Covid-19 nog niet is doorgedrongen bij de mensen. Hij riep de samenleving daarom op zich de 'HAM'-formule eigen te maken: handen wassen (of handsanitizer), afstand houden en mond- en neuskap. "Dan zijn we over twee weken veel verder met het indammen van Covid-19-gevallen en kunnen we beter ademen. Het bewustzijn moet blijven. Het zijn dezelfde dingen die u sinds maart hoort, u moet u eraan houden. We moeten leren leven met Covid-19."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina