Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VHP-fractieleider: Vertragingstactiek Hoefdraad

VHP-fractieleider: Vertragingstactiek Hoefdraad

12/08/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Het besluit van ex-minister Gillmore Hoefdraad om onder meer DNA voor het gerecht te slepen ziet VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien als vertragingstactiek.

Het besluit van ex-minister Gillmore Hoefdraad om onder meer DNA voor het gerecht te slepen ziet VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien als vertragingstactiek. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - "Vertragingstactiek." Zo noemt VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien het besluit van ex-minister Gillmore Hoefdraad om de staat, De Nationale Assemblee en het Openbaar Ministerie voor het gerecht te slepen. Gajadien was voorzitter van de parlementaire commissie die zich heeft gebogen over het verzoek van het OM om Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen.

In een lijvige vordering heeft Hoefdraad, van wie dinsdag officieel opsporing is gelast door het Korps Politie Suriname, de kortgedingrechter op dezelfde dag gevraagd zijn in staat van beschuldiging stelling door DNA ongedaan te maken. De Ware Tijd verneemt dat mogelijk deze week nog de kortgedingrechter de vordering zal behandelen. De staat, het parlement en OM worden door hem ervan beschuldigd in strijd te handelen met de Grondwet en de wet 'In staat van beschuldiging stelling politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers'. Gajadien: "Ik ben blij te vernemen dat dezelfde persoon die niet mee wil werken aan een gerechtelijk vooronderzoek bij de rechterlijke macht nu zelf vertrouwen heeft in diezelfde rechterlijke macht door een kort geding aan te spannen."

De fractieleider reageert ook op de verwijziging in de vordering als zou hij publiekelijk hebben gezegd dat het parlement zou meewerken aan de in staat van beschuldiging stelling. "Elk lid van het college heeft een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe, vooral in zo een zaak om te mogen oordelen of iets in het algemeen belang is of niet. Voor mij was toen bij de eerste aanvraag van de pg en ook bij de tweede duidelijk dat het in het algemeen belang is, dat de ex-bewindsman moet bijdragen aan het gvo. Alle drogredenen die men nu aanvoert om vermoedelijk een vertragingstactiek toe te passen en het spoorloos zijn van Hoefdraad, bevestigen het vermoeden in de samenleving dat hij heeft meegewerkt aan onregelmatigheden waarvan hij beschuldigd wordt."

Gajadien zegt dat de commissie die hij heeft voorgezeten geen onderzoekscommissie is geweest. "De advocaten moeten de artikelen in de wet en het Ordereglement beter gaan lezen. Verhoor van de persoon in kwestie geldt alleen voor wanneer er een commissie is ingesteld. Hoefdraad was reeds gehoord. Met dat deel was er genoeg informatie voor het parlement om de tweede aanvraag van de pg toe te wijzen. Geen enkele advocaat en ex-bewindsman kan voor ons komen beslissen welke informatie genoeg is om een oordeel te vellen. Overigens wordt er in het parlement geen rechtszaak gehouden. Wij hebben slechts tot taak vast te stellen of het in het algemeen belang is dat een politieke ambtsdrager in staat van beschuldiging wordt gesteld. Iedereen in het land wil weten wat precies met ons geld is gebeurd, dus is het in het algemeen belang", zegt Gajadien.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina