Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Reëel gevaar

COMMENTAAR: Reëel gevaar

13/08/2020 12:00

COMMENTAAR: Reëel gevaar

 

PARAMARIBO LOOPT HET risico een tweede Beiroet te worden. Veel inwoners maken zich grote zorgen over hun veiligheid nu gebleken is dat er in een magazijn te Flora door Haukes in opdracht van goudbedrijf Newmont een grote hoeveelheid ammoniumnitraat is opgeslagen. Dat is hetzelfde materiaal dat vorige week in de Libanese hoofdstad Beiroet tot ontploffing kwam. Er kwamen ruim 160 mensen om en een groot deel van de stad werd verwoest. Niet alleen te Flora maar ook in de munitiebunker van het Nationaal Leger en in de Kuldipsingh-haven ligt het explosieve materiaal.

De autoriteiten delen de zorgen die in de samenleving bestaan, maar concluderen na een voorlopige evaluatie dat er "geen direct ontploffingsgevaar" bestaat. Dat is zeker geen reden om ontspannen achterover te gaan leunen. Want, zo stelt Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, het ontbreekt vooral aan up-to-date wet- en regelgeving waardoor het maar de vraag is of er wel afdoende kan worden gecontroleerd. Dat is verontrustend en moet bij de autoriteiten toch de alarmbellen laten rinkelen. Slijngard heeft het over "gaps in de procedures" en dat "er voorstellen zullen worden gedaan om de procedures aan te passen, zodat de procureur-generaal ook beter voorbereid besluiten kan nemen".

Er wordt dus niet direct actie ondernomen, terwijl de bewoners dat logischerwijs wel eisen. De autoriteiten en Haukes kunnen wel zeggen dat alles veilig is opgeslagen, maar wie zegt dat dit ook daadwerkelijk zo is. In het verleden heeft de overheid wel vaker aangetoond de meest uiteenlopende eigen regelgeving aan de laars te lappen. Bovendien is het vreemd dat terwijl Slijngard zegt dat de regelgeving verouderd is, de wijze van opslag op basis van die regelgeving veilig is bevonden. Wie zegt dat die regelgeving nog afdoende is?

Het is onbegrijpelijk dat ooit toestemming is gegeven voor opslag van ammoniumnitraat in een dichtbevolkte woonwijk. Als het mis gaat, blijven de gevolgen niet alleen beperkt tot Flora, maar kan heel Groot-Paramaribo worden getroffen. Dit vereist dus direct actie van de verantwoordelijke instanties. Allereerst zal het ammoniumnitraat in ieder geval uit het magazijn te Flora moeten worden gehaald en naar een andere opslagruimte moeten worden overgebracht. Daarmee krijgen de omwonenden hun nachtrust terug. En De Nationale Assemblee zal zo spoedig mogelijk aangepaste wetgeving moeten goedkeuren. Laten we nou niet denken van: "hier gebeurt dat niet". Dat dachten ze tot vorige week in Beiroet kennelijk ook.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina