Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Beroering binnen KPS na 'degradatie' officieren

Beroering binnen KPS na 'degradatie' officieren

14/08/2020 00:00 - Wilfred Leeuwin

Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, is samen met drie andere collega's uit zijn functie gezet.

Raoul Hellings, voorzitter van de Surinaamse Politiebond, is samen met drie andere collega's uit zijn functie gezet. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Binnen het Korps Politie Suriname (KPS) is er sinds woensdag beroering, nadat korpschef Delano Prade op last van minister Kenneth Amoksi vier officieren uit hun rang heeft gezet of gedegradeerd. De voorzitter van de Politiebond, Raoul Hellings, zegt tegen de Ware Tijd dat hiermee de rechtspositie van politieagenten in gevaar wordt gebracht.

Hellings, Sergio Gentle, Maureen Palmtak en Richie Akkal zijn woensdag door Prade ontboden. Hij vertelde hen dat zij in hun rang elk een functie bezet houden waarvoor anderen in het korps in aanmerking komen. Prade zegt in een telefonisch gesprek met de Ware Tijd dat hij niet wil spreken van een directe opdracht van de minister maar dat die hem wel heeft gevraagd naar deze kwestie te kijken omdat hij andere inzichten heeft ten aanzien van bevorderingen voor commissarissen van politie.

Hellings zegt dat in 2010 er binnen het korps een nieuwe opleiding 'horizontale instroming en versnelde verticale doorlating' is geïntroduceerd, om het tekort aan kader op te heffen. "Dit is niet slechts om reguliere zaken als criminaliteit aan te pakken, maar meer op management niveau", zegt Hellings. Van de achttien, overwegend jonge deelnemers, hebben zeventien de opleiding afgerond. Hellings, Gentle, Palmtak en Akkal zijn daarna doorgestroomd naar strategische posities binnen het korps: Organisatie en Human Resource Manager, hoofd Speciale Diensten, hoofd Stafdiensten en hoofd Bedrijfsvoering. Allemaal functies die bekleed worden door een commissaris van politie.

Prade bevestigt dit en zegt dat hij zelf dit nieuw doorstromingsproces heeft ingezet, weliswaar in goed overleg met de toenmalige minister, de leiding van het land en alle andere actoren, die ermee hebben ingestemd. "Ik heb er toen toch nog voor gekozen de operationele functies toe te kennen aan de ouderen die op basis van het anciënniteitsbeginsel (dus in volgorde van plaatsing op de ranglijst) ook in aanmerking komen voor een benoeming tot commissaris. Maar deze jongens zijn opgeleid om op beleidsniveau en strategische posten te kunnen functioneren en ze hebben zich ook bewezen. Ik ben dan ook voorstaander van competentie bevorderingen", zegt Prade.

De korpschef begrijpt de persoonlijke belangen en dat er ontevredenheid is. "Ik heb besloten mee te gaan met de minister in deze. Voor de jongeren die zijn opgeleid en doorgestroomd is het ook lastig, maar die kunnen alsnog hun kans krijgen", zegt Prade. De doorstroming op basis van de nieuwe opleiding, zou mogelijk voor ontevredenheid hebben gezorgd bij oudere politiefunctionarissen binnen het korps, die nu plots in de jonge opgeleide manschappen hun meerdere moeten erkennen.

Voorheen geschiedde doorstroming op basis van onder andere het aantal dienstjaren en ervaring. Het bondsbestuur praat maandag met minister Amoksi van Justitie en Politie. "De nieuwe doorstroming is niet uit de lucht komen vallen, maar in goed overleg doorgevoerd. De opleiding heeft een speciaal doel gehad en wordt afgesloten met een bachelordiploma. Als er nu andere inzichten zijn zou het passen dat die ook net als toen op een juiste manier worden gecommuniceerd", zegt de bondsvoorzitter.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina