Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SRS 55 jaar: 'Radio maken zoals het hoort'

SRS 55 jaar: 'We blijven radio maken zoals het hoort'

14/08/2020 16:06 - Tascha Aveloo

SRS 55 jaar: 'We blijven radio maken zoals het hoort'

Power 96, Bigi Powa, namen waarmee wordt verwezen naar de SRS, die 55 jaar geleden op 14 augustus met de uitzendingen begon als staatsradio. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Stichting Radio-omroep Suriname (SRS) viert vandaag haar 55-jarig bestaan. Vanwege onder meer Covid-19 is er geen groot feest. "We zullen natuurlijk stilstaan bij dit heugelijk feit, maar er mogen niet veel mensen bij elkaar, dus het zal een sobere friyari oso zijn", houdt directeur Guno Ravenberg de Ware Tijd voor.

De bekende radioman, die sedert 2017 met de scepter zwaait, weet niet wat in het verschiet ligt voor de staatszender. "We merken een terugval in advertenties, maar we blijven radio maken. We gaan feest vieren met onze luisteraars en wat de toekomst ook moge brengen, we blijven kwalitatief radio maken zoals het hoort", stelt Ravenberg resoluut.

Hij vervolgt: "In 2015 had ik de keus om te blijven bij Sky Radio of te gaan naar Radio Kankantrie of SRS. Ik heb gekozen voor het staatsmedium, omdat ik meende dat het een boost nodig had om weer op het niveau van toen te komen." Volgens Ravenberg zou SRS het beste station moeten zijn van het land. Simpelweg, omdat zij staatsradio is.

 

Digitaal

De afgelopen jaren heeft het station getracht bij te blijven bij het digitale tijdperk door sommige bekende programma's te livestreamen via zijn Facebookpagina 'Power Station'. Bekende programma's zijn Odi Odi, Time for Lovers en het onlangs gestopte Bakana Tori. "Wat ik mooi vind, is dat je merkt dat mensen van overal uit de wereld naar ons bellen. Ala sey Sranan man de."

Hij herinnert zich dat in 2016 de ICT-man van het bedrijf heeft kunnen traceren dat de SRS ruim één miljoen luisteraars had bereikt middels zijn digitaal platform. "Ik denk dat wat ons onderscheid, is dat we proberen opvoedkundig bezig te zijn. En ook de push die we hebben gegeven aan de Surinaamse artiesten door hen hier een platform te bieden om hun muziek gratis in de ether te brengen", stelt de directeur trots.

 

Volksstation

Ravenberg zwaait lof toe aan het personeel. "We hebben samen met het hele team met hart en ziel ons best gedaan om goede radio te maken. Met elf omroepers en zes journalisten in de nieuwsdienst trachten we het volk van de broodnodige informatie te voorzien. Zo gaan we ook live via Facebook als er speciale persmomenten zijn, zeker nu met het Covid-19-gebeuren."

Ravenberg geeft aan dat de SRS een volkstation is voor het volk. "Iedereen moet bij ons terecht kunnen en ons verstaan; van oma Joosje tot opa Jo en alles daartussen. En daar werken we elke dag naar."

 

Historie

SRS begon op initiatief van de Surinaamse overheid op 14 augustus 1965 met haar uitzending aan de Jacques van Eerstraat, waar het radiostation nog steeds is gevestigd. De eerste directeur was Willy Cromwell, die zijn sporen had verdiend bij de Avros, het eerste Surinaamse radiostation, dat enkele jaren daarvoor door de regering uit de lucht was gehaald.

Gestart werd met een zender van tien KiloWatt (kW). Op 6 oktober 1966 werd een nieuwe krachtige zender van 50 kW in bedrijf gesteld, waarmee een groot deel van het Caribisch Gebied kon worden bereikt. Echter, deze zender, de enige die heel Suriname kon bedienen, ging in de woelige jaren tachtig door brandstichting verloren.

Op 14 augustus 2008 werd een 1.000 W-zender in gebruik genomen, die al het jaar daarop, bij het 44-jarig bestaan van de SRS, werd vervangen door een zender van 2.500 W. De radio-omroep zendt tegenwoordig, net als de meeste andere radiostations in het land, uit via FM en het internet. Na investeringen in 2011 is de reikwijdte vergroot naar delen van het achterland en de districten.

 

Bekende stemmen

Vele mensen hebben hun bijdrage geleverd aan de groei van SRS, onder wie Cromwell, Ronnie Rens, Raymond Power, Leopold Darthuizen en Roseline Daan, allemaal gewezen directeuren. Maar een station wordt gedragen door de medewerkers en vooral de omroepers die de stem zijn van het bedrijf. Bekende stemmen zoals die van Paul Abena, Roue Hupsel, Loes Kranthoven, Glenn Truideman, Andy Rusland, Roy Khemradj, Kenneth Keizer, Gerold Vliet alsook Ernesto de Rooy, Steven van Frederikslust, Ricky Grunberg, Jennifer Haakmat en Ruben Jitan hebben de ether gekleurd vanuit de studio's van de SRS aan de Jacques van Eerstraat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen