Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Desinfecterende bedrijven richten zich steeds meer op Covid-19-ontsmetting

Desinfecterende bedrijven richten zich steeds meer op Covid-19-ontsmetting

17/08/2020 18:01 - Amanda Palis

Lucky Store sloot op 5 augustus de deuren. Nadat de winkel was gereinigd kon het warenhuis na drie uren weer klanten ontvangen.

Lucky Store sloot op 5 augustus de deuren. Nadat de winkel was gereinigd kon het warenhuis na drie uren weer klanten ontvangen. Foto: FB Lucky Store  

PARAMARIBO - Door het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus in zowel de thuissituatie als op het werk, neemt de vraag naar het desinfecteren van ruimtes in bedrijven en woningen toe. Dit moet gebeuren door mensen die daarin gespecialiseerd zijn. Mannen in beschermende kleding en met apparatuur worden een steeds meer vertrouwd beeld op straat en in de wijken.

Desinfecteren is vakwerk dat kennis vereist over bijvoorbeeld het middel virucide, een speciale desinfectant bij virusbestrijding, dat ook geschikt is voor het ontsmetten van ruimten die met Covid-19 zijn besmet. Er zijn in Suriname diverse bedrijven die zich bezighouden met het bestrijden van insecten en ongedierte en die nu de focus verlegd hebben naar het ontsmetten van ruimten in verband met het coronavirus.

Eén van deze bedrijven is Agrofix. Directeur Raymill Manichand zegt dat zijn onderneming sinds de eerste corona-case in het land betrokken is bij de ontsmetting van ruimten. "Naarmate de pandemie zich ontwikkelde in Suriname, is de branche van desinfecteren ook gaan groeien. Er is een omslag gekomen in het klantenbestand. Van hotels en overheidskantoren, naar particuliere bedrijven en nu worden de bedrijven ook door huishoudens ingehuurd om te desinfecteren." Belangrijk is ook dat bedrijven die dit werk doen voortdurend alert moeten zijn omdat ze op elk moment kunnen worden opgeroepen.

Agrofix die is aangesloten bij de International Pestcontrol Association, heeft zich tot maart toen de pandemie oversloeg naar Suriname vooral beziggehouden met ziekte- en plagenbestrijding in de landbouw en veeteelt. Door de internationale aansluiting en het al beschikken over geschikte apparatuur kon het bedrijf de bakens snel verzetten en zich richten op het ontsmetten van met Covid-19 besmette ruimten.

In tegenstelling tot de veel gehoorde opmerking dat bedrijven dagen moeten sluiten na een ontsmettingsbehandeling zegt Manichand dat dit niet nodig is. Het leidt immers tot productie- en omzetverlies. "Vele bedrijven kunnen zich dit financieel niet permitteren, hoewel je na een besmetting de veiligheid van klanten en medewerkers moet garanderen." Het dagen sluiten van het bedrijf is soms zelfs niet mogelijk. "Je bent vaak gebonden aan tijd bij een bedrijf zoals Staatsolie als je bijvoorbeeld de controlekamer moet desinfecteren."

Zijn zaak gebruikt een middel dat ervoor zorgt dat de ontsmette plek al na enkele uren weer toegankelijk is. Dat is onder meer gebeurd bij Lucky Store. Het spul moet alleen voldoende tijd krijgen om te drogen en er moet goede ventilatie zijn. Manichand benadrukt wel de noodzaak van het gebruik van het juiste middel. Zo zijn bijvoorbeeld chloor en alcohol uit den boze. "Het zijn niet de ideale stoffen, vooral als je een restaurant, bejaarden- of kindertehuis moet ontsmetten. Ze zijn daarvoor te hard en niet veilig. Hij zegt dat het overigens niet alleen gaat om het ontsmetten. "Zo helpen we bedrijven ook bij het traceren van mogelijke besmettingssporen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina