Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Groot kunstenaar Soeki Irodikromo heengegaan

Groot kunstenaar Soeki Irodikromo heengegaan

18/08/2020 19:51 - Tascha Aveloo

Groot kunstenaar Soeki Irodikromo heengegaan

Soeki Irodikromo is dinsdag op 75-jarige leeftijd overleden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Hoewel hij vrij kort van stuk was, stond hij bekend om zijn groots denken en kunstproducties. Soeki Irodikromo (20 juni 1945) heeft dinsdag op 75-jarige leeftijd het tijdelijke met het eeuwige verwisseld.

"Hij is nu gaan rusten na al zijn harde werk voor land en volk en voor ons als organisatie", reageert Elwin Atmodimedjo, voorzitter van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie, tegenover de Ware Tijd.  Eén dag vóór de herdenking van de Javaanse immigratie was de voorzitter op bezoek bij de gevierde kunstenaar. "We zagen toen al dat hij heel zwak was en dat het een kwestie van tijd was."

Irodikromo, liefkozend 'Oom Soeki' of 'Pa Soeki' genoemd, was een gewaardeerd en geëerd kunstenaar die Suriname nationaal en internationaal waardig heeft uitgedragen. Hij was in hart en nieren een nationalist waarbij de identiteit van zijn Javaan-zijn sterk terug te vinden was in zijn kunstwerken, hetzij schilderijen of keramische werken.

"Hij was werkelijk een icoon en is deel van ons collectief geheugen", beaamt Atmodimedjo. "We zijn terneergeslagen en hadden gehoopt op een andere menier afscheid van hem te kunnen nemen.

Op het Sana Budaya-terrein staat de Soeki Irodikromo Volksacademie, waar er kunst- en craftlessen worden verzorgd. "Hij heeft echt heel veel betekend voor de Javaanse kunst en cultuur. Daarom zal zijn werk voor altijd worden voortgezet via de academie", stelt Atmodimedjo.

 

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina