Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Buitenlandse investeerders willen komen kijken’

‘Buitenlandse investeerders willen komen kijken’

19/08/2020 08:03 - Euritha Tjan A Way

Germaine Oostwijk (l), voorzitter selectiecommissie, directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname (m) en directeur Kenneth Cyrus van de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) tijdens
de persconferentie van februari over het PPPP-initiatief om investeerders voor het Brownsbergplateau aan te trekken.

Germaine Oostwijk (l), voorzitter selectiecommissie, directeur John Goedschalk van Conservation International Suriname (m) en directeur Kenneth Cyrus van de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu) tijdens de persconferentie van februari over het PPPP-initiatief om investeerders voor het Brownsbergplateau aan te trekken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De procedure om te komen tot een investeringspartner voor het toeristisch ontwikkelen van het plateau van het Brownsbergnatuurpark is on-hold gezet. Dat bevestigen zowel Stinasu -waaraan het gebied in erfpacht toebehoort - als Conservation International (CI). Zij werken sinds februari samen om deze manier van toerismeontwikkeling van de grond te krijgen.

John Goedschalk die de directeur is van CI vertelt dat de Covid-19 situatie in Suriname er de oorzaak van is dat de procedure nu even is gestaakt. "We hebben inschrijvingen gehad van geïnteresseerden, maar de investeerders die veelal uit het buitenland komen moeten natuurlijk de locatie ook kunnen bezoeken en dat kan nu niet." Daarnaast is het volgens hem ook van belang dat er duidelijk met de lokale gemeenschap wordt gecommuniceerd gedurende dit proces. "Het gaat daarom om een Public, Private, People, Partnership. We hebben People erbij gedaan omdat de lokale bewoners in het gebied een belangrijke stem hebben in dit gehele proces."

Kenneth Cyrus, directeur van Stinasu benadrukt dat het gaat om het plateau waar de investeerders de toeristische faciliteiten zullen ontwikkelen. "Het gaat dus niet om het hele natuurpark. Bovendien blijft Stinasu de controle houden en wij doen ook het beheer." Deze constructie voor het aantrekken van investeerders om natuurgebieden tot ontwikkeling te brengen ziet Goedschalk als een van de manieren om die gebieden te behouden. "Doordat er mensen komen is er economische activiteit; daardoor is het vaak niet mogelijk en - als er werkgelegenheid is -misschien niet eens wenselijk om bijvoorbeeld aan illegale activiteiten te doen." De partners hopen dan ook dat door het ontwikkelen van het toeristisch potentieel op het plateau en het betrekken van de leefgemeenschappen in de omgeving het probleem van illegale mijnbouw aangepakt zal worden.

Het concept is trouwens niet nieuw voor Suriname, bevestigt Goedschalk. "Sinds 2007 was men bezig met zo een concept maar dan voor Raleighvallen", in het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR). Die poging werd geen succes vanwege een aantal zaken die onderzoeker Cindy Toemin noemt in haar masterafstudeeronderzoek getiteld 'PPP as an alternative for environmental conservation: The case of Stinasu' in 2010.

Volgens haar onderzoek ontbrak het deze stichting aan de operationele capaciteit om zelf de natuurgebieden toeristisch te ontwikkeling . Echter, ook door onderling wantrouwen tussen Stinasu en CI en door onvoldoende betrokkenheid van de lokale kwintiegemeenschap in het Coppenamegebied is het project niet tot wasdom gekomen.

Ook werd gevreesd dat de particuliere investeerder vooral rijke Amerikanen naar het gebied zou brengen, met als gevolg dat een bezoek aan het CSNR buiten het bereik van Surinamers zelf zou vallen. Volgens Loes Trustfull , Development en Communications manager van CI is daar voldoende rekening mee gehouden in het geval van het Brownsbergplateau. "Het is een heel bekend gebied en het zou niet kunnen dat de Surinamers zelf uitgesloten worden van een bezoek aan het gebied."

Ook Cyrus bevestigt dat Brownsberg voor Covid-19 heel druk bezocht werd. "En dat het hele jaar door. Al is de weg soms slecht. Dus door deze overeenkomst aan te gaan geloven we dat de bezoekersaantallen nog meer zullen toenemen wanneer het zover is." Hij wil echter geen uitspraken doen of dit model dan ook weer toegepast zal worden bij Raleighvallen. Euridice Gaspar-Nortandie Cyrus assisteert bij Stinasu zegt dat het te vroeg is om een uitspraak te doen over Raleighvallen. "Laten we eerst kijken hoe dat van Brownsberg gaat." Ook blijkt dat voor activiteiten binnen het CSNR de Unesco sitemanager zou moeten beslissen vanwege het feit dat het gebied is uitgeroepen tot werelderfgoed, bevestigt Cyrus.

Goedschalk zegt dat in het geval van Brownsberg er een partner wordt gezocht met een substantiële buidel en een dosis aan toerisme ervaring, het liefst in de niche ecotoerisme. "De potentie in het gebied is namelijk groot, maar er zal behoorlijk geïnvesteerd moeten worden." Hij bevestigt dat ook de Nederlandse Touroperator Tui belangstelling heeft getoond voor het project. "Maar het is niet netjes om dat zo te bespreken in deze fase, omdat alles nu stil staat; we wachten op de normalisatie om door te gaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina