Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SLM zal niet-ETOPS-gecertificeerd vliegen

SLM Boeing zal niet-ETOPS-gecertificeerd vliegen

24/08/2020 07:57 - Wilfred Leeuwin

SLM Boeing zal niet-ETOPS-gecertificeerd vliegen

De Boeing van de SLM zal door het ontbreken van de ETOPS-certificering via een omweg naar Nederland gaan wat betekent dat de reis van bijkans negen uren nu twaalf uren zal duren. Foto: Edward Wilfred Oldenstam  

PARAMARIBO - De Boeing 777-200 van de SLM zal, wanneer die wordt ingezet, niet vliegen onder de vereiste standaarden die in de internationale luchtvaart gelden voor een tweemotorig toestel. Het toestel, dat vanaf december 2019 wordt geleased, kan nog geen ETOPS-certificering ondergaan. De consequentie is dat de kist, die hoofdzakelijk op de Mid–Atlantische route zal worden ingezet en nu luchtwaardig is verklaard, via een omweg naar Amsterdam zal moeten vliegen. Volgens luchtvaartdeskundigen betekent dat veel meer onkosten voor de SLM (onder meer brandstof) en een omweg van bijkans drie uren, wat minder aantrekkelijk zal zijn voor passagiers.

SLM-directeur Radjesh Radjkoemar bevestigt tegenover de Ware Tijd dat de Boeing, zonder ETOPS -certificering zal worden ingezet, maar dat het van korte duur zal zijn totdat die rond is. Volgens hem is de extra vliegtijd niet drie, maar anderhalf uur. Radjkoemar bevestigt ook dat in principe een ETOPS-certificering normaal langer dan een jaar in beslag neemt. Het tweemotorig toestel is nu acht maanden in Suriname met een leasecontract dat loopt tot mei 2021, maar nog niet is ingezet. Het inzetten van de Boeing zal mogelijk pas in september kunnen gebeuren, omdat Suriname door de Covid-19-situatie haar luchtruim voor nog eens dertig dagen heeft gesloten. De SLM-directeur wuift de kritiek weg dat mede door deze en andere redenen het leasen van het toestel de SLM meer problemen en onkosten oplevert bij alle andere problemen die de vliegmaatschappij al heeft.

De Extended Range Twin Engine Operational Performance Standard-certificering (ETOPS) heeft alles te maken met de vliegveiligheid en de capaciteit van de bemanning, die in staat moet zijn een tweemotorig vliegtuig 180 minuten lang in de lucht te houden, zonder dat er twee vliegvelden in dat tijdsbestek van elkaar liggen. Deze standaard is voorgeschreven door de Amerikaanse Burgerluchtvaartautoriteit (FAA) en de Internationale Burgerluchtvaartautoriteit (ICAO). De afstand tussen Paramaribo en Amsterdam, die met een viermotorig toestel, zoals de A340 wordt afgelegd, duurt normaal negen uren, het grootste deel daarvan over de oceaan.

Radjkoemar zegt dat de ETOPS-certificering niets te maken heeft met de SLM. "Laat dit duidelijk zijn, dit heeft te maken met de Covid-situatie en met Casas. Volgens hem moet slechts een 'flight-SIM'-demonstratie plaatsvinden. Dat kan alleen in Miami en in Nederland plaatsvinden. Vanwege de Covid-situatie kan het in Miami niet gebeuren. Casas zou de SIM moeten beoordelen. "Maar Casas heeft de expertise niet om de beoordeling te doen en het ETOPS-SIM rapport op te maken. Zij zouden die deskundigheid moeten inhuren of in de Verenigde Staten (VS) of in Nederland. De Casas-inspecteurs willen niet vertrekken naar de VS, vanwege Covid. Casas is nu bezig te kijken hoe die expertise in Nederland aan te trekken. De machine is nu dus non-ETOPS gecertificeerd en daarvoor heeft Casas geen expertise nodig", zegt Radjkoemar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina