Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Deur Volksgezondheid open voor cultuurkenners

Volksgezondheid staat open voor gesprekken met cultuurkenners

27/08/2020 05:55 - Amanda Palis

Minister Amar Ramadhin

Minister Amar Ramadhin  

PARAMARIBO - Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft woensdagmiddag tijdens de Covid-19-persconferentie ontkend dat de regering geen respect zou hebben voor mensen die traditionele medicijnen ontwikkelen. "Dat is het absoluut niet, maar het allerbelangrijkste binnen geneeskunde is dat wij werken met research; onderzoek/bewijs dat iets werkt en veilig is voor iedereen. Daarom roep ik de Surinamer op niet zomaar in te gaan op zaken die worden aangeboden die mogelijk Covid-19 kunnen voorkomen of de genezing ervan kunnen versnellen."

De traditionele genezer Richard Cullimore zei in juni een kruidenthee te hebben ontwikkeld, die mensen met het coronavirus geneest. Dinsdag kreeg het bejaarden- en verpleeghuis Ashiana kruidenthee van tap' basi Ramon Mac-Nack die volgens hem preventief werkt tegen Covid-19 en ook mensen die besmet zijn kan genezen. Echter, het duo beweert - net als Claudette Toney van de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondreman - geen gehoor te vinden bij de Covid-19-managementteams van het land.

Mac-Nack zei dinsdag in Ashiana dat zijn kruidenthee aan het Covid-19-managementteam is aangeboden, maar dat er geen bereidheid is getoond vanuit die zijde. Cullimore 'klaagde' in juni dat het Covid-19-managementteam geen gebruikmaakt van de kennis van kruidenkenners. Er zouden diverse pogingen zijn ondernomen om contact te maken met het Covid-19-managementteam zonder resultaat.

In de eerste week van augustus wees Toney op het feit dat er genoeg alternatieve genezers zijn die mensen, die te kampen hebben met de heersende longziekte, met hun middel hebben geholpen. "Ik heb geprobeerd bij het Covid-19-team ingang te krijgen om hierover te praten, maar de deur blijft voor ons gesloten", zei ze spijtig.

Desgevraagd zei minister Ramadhin dat de "geluiden hem wel hebben bereikt dat er kruidentheeën zijn ontwikkeld tegen corona". "Echter kan ik zeggen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), naar wie wij bijna altijd refereren, officieel geen enkel medicijn of medicament of geneesmiddel heeft goedgekeurd in de behandeling van Covid-19. Daartoe behoort ook traditionele genezing."

Volgens Ramadhin stelt de regering zich wel open voor traditionele wijze van genezing. "Maar Suriname heeft wettelijke regelgeving hierover nog niet geformaliseerd en er zijn ook nog geen afspraken gemaakt." De bewindsman is zich er wel van bewust dat officiële medicijnen en traditionele geneeskunde gangbaar zijn, maar benadrukt ook dat Volksgezondheid uitsluitend genezingsmethoden en medicatie toestaat die veilig zijn voor de samenleving.

"Wij staan altijd open voor gesprekken met cultuurkenners en met mensen die zaken ontwikkelen. Er zou een formeel gesprek moeten komen tussen de ontwikkelaars van theesoorten en andere vormen van medicatie met onze deskundigen. Dat kunnen we samen kijken over welke behandelingen er specifiek gesproken wordt."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina