Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onduidelijkheid over Agrarisch Kredietfonds

Onduidelijkheid over Agrarisch Kredietfonds

28/08/2020 16:06 - Beta Debidien

Padieboeren zitten met de handen in het haar vanwege de onduidelijkheid rond het Agrarisch Kredietfonds.

Padieboeren zitten met de handen in het haar vanwege de onduidelijkheid rond het Agrarisch Kredietfonds. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - Ruim twintig boeren die een lening hebben gesloten bij het Agrarisch Kredietfonds (AKF) met als onderpand onder andere bezittingen zoals rijstareaal en woning, vrezen die kwijt te raken. Bovendien zullen sommige van hen tegen veel hogere rente dan bij het AKF elders geld moeten lenen, willen ze hun bedrijf kunnen voortzetten.

Het AKF werd in 2007 onder de Nieuw Front-regering opgericht met een startkapitaal van SRD 17 miljoen om boeren aan goedkoop kapitaal te helpen. Het was aanvankelijk ondergebracht bij de Landbouwbank, maar werd later overgenomen door de Volkscredietbank (VCB) door een fusie van de twee banken.

Rijstboer Romeo Bansie zegt dat de VCB de documenten waarin de onderpand van de boeren is vastgelegd niet kan vinden. "Er is geen duidelijkheid waar onze stukken liggen en bij wie we moeten aankloppen en nu leven we in een onzekere situatie." Hij vraagt zich af hoe de boeren nu verder moeten. "We willen dat de overheid een oplossing brengt in de onzekere situatie, want we zijn bang dat wij op deze manier onze bezittingen kwijtraken."

De boeren zijn nu aangewezen op duurder kapitaal tegen hogere rentes "en dat werkt moordend, want wij moeten daarvoor ook onroerend goed als onderpand geven en dat hebben wij niet meer in ons bezit". Voor Bansie is de situatie zo nijpend dat hij een deel van zijn rijstareaal niet meer kan inzaaien.

Bramdew Rampadararth, voorzitter van de Vereniging van Padieproducenten, suggereert dat de overheid een onderzoek instelt, zodat de ongerustheid bij de boeren kan worden weggenomen. "We weten dat er nog ongeveer acht miljoen euro in het fonds moet zitten." Volgens hem hebben de meeste boeren het geleende geld terugbetaald en geen royement kunnen krijgen, ofwel hun onderpand is officieel nog steeds bezwaard.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen