Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Toename coronabesmettingen Greenheart baart zorgen

Toename coronabesmettingen Greenheart baart zorgen

31/08/2020 10:04 - Merredith Bruce

Greenheart-arbeiders bezig in de zagerij te Apoera. De bond maakt zich zorgen over de schrikbarende toename van medewerkers met Covid-19 onder de leden te Tibiti en dat te Apoera arbeiders nog steeds niet kunnen werken.

Greenheart-arbeiders bezig in de zagerij te Apoera. De bond maakt zich zorgen over de schrikbarende toename van medewerkers met Covid-19 onder de leden te Tibiti en dat te Apoera arbeiders nog steeds niet kunnen werken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - In ruim twee weken tijd zijn zeventien werknemers van houtzagerij Greenheart in Tibiti positief getest op Covid-19. Dit baart de werknemersorganisatie zorgen, zegt bondsvoorzitter Robby Berenstein tegen de Ware Tijd.

Door de ernstige toename in korte tijd vindt de bond het raadzaam dat het bedrijf voorlopig wordt gesloten, wat tot vrijdag naar verluidt niet het geval was. Echter, de krant vernam zondag van een bron in het gebied dat al vanaf het eerste positief geteste geval de zagerij op een laag pitje draait. De directie was in het weekend niet bereid een reactie te geven.

Volgens Berenstein zijn de besmette personen langzaamaan naar de stad overgebracht voor behandeling. Echter werd van de andere groep die niet positief is getest verwacht dat die wel doorwerkt, terwijl de plek niet zou zijn ontsmet. "Wij hebben de klacht gedropt bij Arbeidsinspectie en het bedrijf is ook al opgeroepen", liet Berenstein vrijdag weten.

Een dag daarvoor, vertelt hij, voelden twee arbeiders zich onwel. "Wij hebben een beroep gedaan op de autoriteiten waaronder het Covid-19-managementteam om de plek te laten sluiten en ontsmetten, want de zaak zo laten is gevaarlijk." Er zijn 47 werknemers werkzaam bij het bedrijf.

Terwijl de coronabesmettingen in Tibiti toenemen, zitten arbeiders bij de houtzagerij in Apoera nog zonder werk. Hoewel de ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid het ontslagverzoek van de leiding van het bedrijf aan de groep van 22 werknemers heeft afgewezen, is het hen door de leiding van het bedrijf niet toegestaan te werken.

De zaak wordt nu via de rechter beslecht. "Comparitie heeft niet geholpen", laat Berenstein weten over de voorlopige status. Het zal, denkt hij, niet lang meer duren voordat de rechter een beslissing neemt en het duidelijk zal worden wat het lot is van de arbeiders.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina