Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Militairen overwegen staat aan te klagen na plotselinge inhoudingen

Militairen overwegen staat aan te klagen na plotselinge inhoudingen

01/09/2020 05:54 - Naomi Hoever

President Santokhi tijdens zijn bezoek aan het DNV midden augustus.

President Santokhi tijdens zijn bezoek aan het DNV midden augustus. Foto: CDS  

PARAMARIBO - “Ik ben nu genoodzaakt een nevenbaan te zoeken. Er is SRD 1.500 van mijn toelage ingehouden”, zegt een medewerker die is ingedeeld bij het Directoraat Nationale Veiligheid tegen de Ware Tijd. De man beweert dat hij in zijn jarenlange loopbaan nooit een extra baan nodig had om te overleven. De dienst verbiedt dat ook. “Ik zal mij scharen achter dat deel van mijn collega’s dat nu naast hun hoofdbaan bij verschillende winkelzaken als guard optreedt.”

De militairen maken zich er boos over dat politieambtenaren die worden ingezet om ambtsdragers te beveiligen wel overuren maken, terwijl CIVD'ers die speciaal zijn opgeleid om te beveiligen het met minder moeten doen. De groep ontevreden militairen roept om een belangenorganisatie. Daarnaast overweegt zij de staat voor het gerecht te dagen, omdat ze zich op het standpunt stelt dat een verworven recht niet van de één op andere dag kan worden ontnomen.

De ingewijde zegt dat een militair uit het kamp niet te vergelijken is met een soldaat die is ingedeeld bij een bijzondere dienst. De man legt uit dat militairen geen aanspraak maken op overuren. Vandaar dat er een toelage was afgesproken om dat van de overuren op te vangen. Officieren en onderofficieren hebben tussen de SRD 2.000 en SRD 2.500 moeten inleveren deze maand.

Met het wegvallen van de kabinetstoelage hebben militairen alle privileges verloren. Dit terwijl alle andere medewerkers, onder wie agenten, wel aanspraak blijven maken op overuren. "Dus de rest wordt gecompenseerd voor alle extra uren na drie uur 's middags, maar de militairen niet?" vraagt de medewerker zich retorisch af.

De maatregel heeft alles te maken met de solidariteitsheffing die president Chandrikapersad Santokhi voorstaat. De regering is dringend op zoek naar geld en neemt maatregelen die niet vriendelijk overkomen bij ambtenaren. Ook onder het verplegend personeel is er ontevredenheid, omdat de Covid-19-toelage deze maand is weg komen te vallen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina