Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Een toontje lager

COLUMN: Een toontje lager

02/09/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Een toontje lager

Ivan Cairo  

De Nationale Democratische Partij heeft zaterdag een online massameeting gehouden. Daar de vergadering vanwege de coronapandemie niet fysiek in Ocer of op De Berm kon worden gehouden, was er dus geen publiek. Het gebruikelijke applaus van de achterban na een vermeend krachtige uitspraak van één der sprekers ontbrak dus. Geen nood. De partij had daar een antwoord op: er werd een digitale applausmachine ingezet. Bij een mooie boodschap of stoere uitspraak werd op een knopje gedrukt en er volgde handjeklap alsof er enkele duizenden mensen instemden met wat er werd gezegd. Belachelijker kon het niet.

Wat ik zielig vond, was de zoveelste, als je het mij vraagt, onoprechte opmerking en oproep van partijvoorzitter Desi Bouterse tot samenwerking met de huidige regering. Bouterse moet eigenlijk de laatste zijn die oproept tot samenwerking. In de afgelopen tien jaar dat hij aan de macht was, heeft hij daar geen inhoud aan gegeven. Het was alleen maar lippendienst. Overlopers uit andere politieke partijen accomModeren of inzetten als minister of directeur ergens, zie ik niet als een vorm van samenwerking. Goed bedoelde adviezen van mensen die niet paars waren, werden in de prullenbak gedumpt.

De VES en exponenten van deze organisatie hebben hun keel schor geschreeuwd, maar er werd niet geluisterd. Ook uit andere geledingen van de samenleving werden voorstellen gedaan. Er werd niet geluisterd, want Bouterse en de zijnen hadden de wijsheid in pacht. Zij alleen wisten hoe de problemen op te lossen. Echter, het land en zijn economie zakten steeds verder weg en met allerlei kunstgrepen waaronder zaken die ex-Financiënminister Hoefdraad nu in de gevangenis dreigen te doen belanden, werden toegepast om de staatshuishouding draaiende te houden.

Bouterse heeft tijdens zijn virtuele massameeting zelf toegegeven hoe hij trucjes die nog net geen wetsovertredingen waren toepaste om met staatsmiddelen te schuiven. Alsof hij een soort piramidespel runde en slechts betalingen en uitgaven kon doen naarmate leningen binnen bleven komen. Ter ondersteuning van het beleid om de economische crisis het hoofd te bieden, werden hearings gehouden. Vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke groeperingen, vakbondsleiders, captains of industry en vertegenwoordigers uit diverse sectoren, werden in het perscentrum van de regering ontvangen voor hearings.

Er rolde een rapport uit met maatregelen en aanbevelingen die getroffen zouden moeten worden. De toenmalige president heeft met dat rapport kennelijk te Brokobaka een vuurtje mee gestookt om muskieten te verjagen, want niks daaruit werd uitgevoerd. Integendeel werd er een beleid gevoerd dat alleen maar als een nak' panya-beleid gekwalificeerd kon worden, wat in juli ook bevestigd werd met default. Wanneer ik tijdens de openbare vergadering van dinsdag over de corona-aanpak terechte kritische opmerkingen hoor maken van NDP'ers uit de vorige coalitie en regering, vraag ik me af waar die kritische houding naar de regering-Bouterse toen was.

Was die houding er wel geweest, was Suriname vandaag een totaal ander, economisch beter land. De NDP moet voor nu gewoon een toontje lager zingen. Het is te hopen dat de huidige coalitie niet hetzelfde doet als de vorige, maar de regering kritisch op de vingers blijft tikken en eist dat verkeerde zaken worden gecorrigeerd. Intussen liggen er reeds enkele concrete gevallen zoals de family & friends-benoemingen in raden van commissarissen en andere posten. Ik ben benieuwd of Mahinder en Asis dit corruptie faciliterend beleid zullen gedogen.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina