Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Exorbitante salarissen en toelagen onmiddellijk stopgezet

Exorbitante salarissen en toelagen onmiddellijk stopgezet

02/09/2020 02:02 - Wilfred Leeuwin

Exorbitante salarissen en toelagen onmiddellijk stopgezet

President Chandrikapersad Santokhi Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De regering heeft per direct een stop gezet aan de uitbetalingen van exorbitante salarissen en toelagen die door de regering-Bouterse/Adhin zijn toegekend aan duizenden personen en commissies. Deze mededeling deed president Chandrikapersad Santokhi dinsdagavond in De Nationale Assemblee (DNA).

Op het kabinet van de president heeft een presidentiële commissie belast met personele zaken geconstateerd dat er enkele honderden commissies en werkgroepen zijn waarvan niet eenieder weet wat zij moeten doen. Dit terwijl er regels zijn voor hoe commissies en werkgroepen, per categorie moeten worden ingesteld en wat hun beloning moet zijn. De personen van deze commissies en werkgroepen krijgen salarissen van tussen de SRD 10.000 tot SRD 50.000 per maand.

Op het kabinet van Santokhi blijkt dat er meer dan duizend personen werkzaam zijn van wie het salaris is gelijkgesteld aan dat van een minister. Ze krijgen bovenop dat bedrag nog eens een toelage van 50 procent. "Dat ding druk zwaar op ons budget. Moet ik dan niet ingrijpen?" zei Santokhi. Volgens de president bespaart hij met het stopzetten van deze exorbitante salarissen op maandbasis al ruim SRD 2 miljoen.

Santokhi zegt dat er een kleinere groep personen is die werkt voor het kabinet, maar nooit op het werk verschijnt, ondanks hij hen persoonlijk heeft opgeroepen. Deze groep heeft naast haar hoge salarissen en toelagen ook nog voorzieningen zoals vrij vervoer en bellen op staatskosten met twee telefoons. "Moet ik niet ingrijpen voorzitter?" vroeg de president aan assembleevoorzitter Marinus Bee.

Weer een andere kwestie betreft hoge salarissen voor alle bevelhebbers en gewezen bevelhebbers bij het Nationaal Leger. Door de vorige regering is een besluit genomen dat deze officieren een salaris krijgen gelijk aan dat van een minister met daarop een toelage van 50 procent en ook gratis voorzieningen. "Voorzitter dan moeten wij toch onmiddellijk ingrijpen? Dit kan niet onder mijn leiding", zei de president.

Santokhi gaf aan dat de regering zware bezuinigingsmaatregelen op presidentieel en ministerieel niveau heeft doorgevoerd voor alle ministeries en kabinetten. Die zijn ook opgenomen in de nieuwe begroting die de regering zal aanbieden aan de volksvertegenwoordiging.

Hij is zich ervan bewust dat door de maatregelen personen misschien onterecht worden getroffen en kondigde aan dat alle commissies en werkgroepen opnieuw bekeken en waar nodig weer benoemd zullen worden. Waar onterecht is ingegrepen, zal worden gecorrigeerd. "Ja, er zijn maatregelen die je heel snel moet doorvoeren zonder dat je groepen kwetsbaar maakt. De regering heeft de stop gezet om gelden te besparen", zei de president. Volgens hem is makkelijk te identificeren welke groepen en personen rechtmatig in aanmerking komen voor een salaris.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina