Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Afspraken???

COLUMN: Afspraken???

03/09/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Afspraken???

Stuart Rahan  

Het tandem Bouterse/Adhin heeft wederom van zich laten horen. Zo vaak dat het geen toeval meer kan zijn. In plaats zich te focussen op ontwikkeling van nieuw beleid in De Nationale Assemblee kiezen deze NDP’ers voor het voeren van buitenparlementaire oppositie. Elke wel ingevoerde politicus weet dat wil je verandering forceren DNA de plek is om die te realiseren. Buiten het parlement telt slechts de stem van het volk dat middels stil of massaal protest zijn ontevredenheid kan uiten.

Desi Bouterse weigert, ofschoon gekozen, in debat te gaan met de rest van DNA. Hij gaf zijn zetel op en speelt op safe. Hij voert buitenparlementaire monologen en eist van zijn gehoor jaknikkerij en applaus ter ondersteuning van zijn retoriek. Hij blaast stoom af, roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dreigt en bedreigt. Alleen dictators vertonen zulk tiranniek gedrag. Wat is er op tegen om als een beschaafde democraat je stem te laten horen waar het nodig is. DNA is de plek om de verbale confrontatie aan te gaan wil je het gelijk aan je zijde krijgen.

De megalomanie heeft behoorlijk toegeslagen bij deze man dat hij zich waant boven alles en iedereen. Van zijn partijtop tot DNA, tot boven de rechterlijke macht, tot boven de wet. Hij trotseert God nog net niet maar in zijn beleving komt hij heel dichtbij want hij wordt aanbeden door zijn aanhang. Sommigen zijn zelfs bereid om voor hem te sterven. Voor dit groepje moet Suriname waakzaam zijn.

Desi Bouterse plaatst zichzelf op een voetstuk en ongeacht zijn (politieke) status eist hij overal bij betrokken te worden. Nu vindt hij dat er afspraken met hem gemaakt zijn voor één of andere draft. Het zal wel maar hij bepaalt de richting die we opgaan niet en aangezien hij momenteel een mindere politieke God is, zal hij moeten eten wat hem wordt voorgeschoteld. Hij zal moeten volgen. Indien hij het er niet mee eens is, rest hem plaats te nemen in een hobbelstoel om vanuit zijn achtertuin boten die af en aan voorbij varen te tellen. En brede botro keba.

Hoezeer ik ook tegen het oubollige museale Nederlandse koningshuis ben, als president Chan Santokhi koning WillemAlexander en zijn charmante echtgenote koningin Maxima wil uitnodigen, is hij vrij dat te doen. Willem-Alexander heeft persoonlijk geen bloed aan zijn handen als Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal Guinnee. Deze dictator kreeg behalve de hoogste Surinaamse onderscheiding omgehangen ook nog de sleutel van Paramaribo. Birds of a feather flock together, zegt een bekend Engels spreekwoord. Alleen vanwege de bedreiging Paramaribo hermetisch af te sluiten, hoop ik dat koning Willem-Alexander de uitnodiging aanvaardt.

Desi Bouterse die bij de gratie van bedreigen applaus krijgt, heeft niks te vertellen over herstelbetalingen van Nederland aan Suriname vanwege het Nederlandse slavernijverleden. Hij heeft om persoonlijke redenen die in zijn overmoed afgewezen als president. Desi Bouterse is geen Suriname, Suriname is niet van Desi Bouterse. Onze voorouders hebben het recht op een menswaardige rehabilitatie en daar spelen persoonlijke belangen van een individu geen enkele rol. Zeker nu wij weten en dagelijks ervaren dat hij persoonlijk het land naar de afgrond heeft geleid. Zijn rol is uitgespeeld.

Desi Bouterse kan zich maar beter richten op zijn privépersoon die zich moet verantwoorden voor meer dan alleen zestien moorden op 8 december 1982. Maar de man durft niet. Wat voor een leider ben je door slechts agressieve tonen aan te slaan en verbinding te mijden? Als je inderdaad begaan bent met het lot van je achterban, sta je voor de troepen op een keurige plek die de democratie je toewijst. En als ex-president heeft Desi Bouterse DNA ook links laten staan en zette hij zijn eigen lijnen uit. Als je DNA te min vindt, waarom neem je deel aan verkiezingen? Of ben je zo goed dat je slechts de functie president kan bekleden? Ferberde siki no abi dresi.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina