Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ex-VHP'er twijfelt aan juistheid informatie Santokhi

Ex-VHP'er twijfelt aan juistheid informatie Santokhi

03/09/2020 09:09 - Wilfred Leeuwin

Ex-VHP'er twijfelt aan juistheid informatie Santokhi

Dayanand Dwarka en ex-vp Ashwin Adhin hebben hun bedenkingen over de presentatie van president Chandrikapersad Santokhi in het parlement. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Vakbondsleider en voormalig VHP’er Dayanand Dwarka twijfelt aan de juistheid van de informatie van president Chandrikapersad Santokhi. “Ik denk dat hij probeert de aandacht af te leiden van de enorme kritiek die hij krijgt op zijn eigen falen.”

Ex-vicepresident Ashwin Adhin stelde dinsdag in De Nationale Assemblee dat Santokhi een politiek spel met technische cijfers speelt als het gaat om de toelage van 50 procent en zogenaamde ministerssalarissen op het kabinet van de president en de presidentiële commissies. Volgens de NDP-parlementariër weet Santokhi heel goed dat het onmogelijk is dat ambtenaren gewoon een toelage van 50 procent krijgen op hun salaris. Het gaat, zegt het assembleelid, om vervanging van overurengeld dat medewerkers op het kabinet krijgen. Omdat overurendeclaraties 100 tot 120 procent van het salaris waren, heeft de regering-Bouterse/Adhin besloten tot een vaste overurenregeling.

Adhin zegt dat het ook niet gaat om duizenden personen, zoals het staatshoofd dinsdag in het parement heeft verklaard. De voormalige vp zegt dat Santokhi in de afgelopen tien jaar in het parlement met geen woord heeft gerept over de honderden VHP'ers die thuis zitten en een salaris ontvangen, waarop de regering-Bouterse ook bespaard zou kunnen hebben. Ook praat de president niet over personen die de Personeelswet omzeilen met het indienen van huisartsenbriefjes om niet te werken en toch salaris krijgen. "De regering-Bouterse zou om die reden juist een wetsvoorstel hebben ingediend om dit onmogelijk te maken. Als het toen goed was, waarom is het nu niet meer goed?" vraagt Adhin.

Hij ontkent de bewering van het staatshoofd dat leden van presidentiële commissies een maandelijkse vergoeding ontvangen van tussen de SRD 10.000 en 50.000. Niemand ontvangt meer dan SRD 2.000. Overigens, de personen om wie het gaat zijn kaders die een normale baan hebben en vanwege hun deskundigheid in een commissie zijn opgenomen. Dwarka wijst er ook op dat het onmogelijk is dat Santokhi met het stopzetten van de toelagen en 'exorbitante salarissen' SRD 2 miljoen per jaar bespaart. "Een eenvoudige berekening leert dat indien de informatie juist is de besparing meer dan SRD 10 miljoen moet zijn."

Dwarka zegt dat zijn oordeel over de regering-Bouterse hiermee niet verandert. "Als wat president Santokhi ons vertelt waar is, dan moet ik toenmalig president Venetiaan gelijk geven dat de NDP een politieke constellatie is die met wortel en tak moet worden uitgeroeid. We zien wat voor ravage de NDP-regering voor het land heeft achtergelaten. Eén die elke verbeelding overtreft. Mocht dat van de salarissen en toelagen inderdaad zo zijn, dan heeft de NDP-fractie in het parlement voor mij helemaal geen recht iets te zeggen. Maar in deze denk ik dat Santokhi politiek bedrijft en de aandacht probeert af te wenden van zijn eigen falen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina