Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jeugdige basketballers in virtueel toernooi

Jeugdige basketballers in virtueel toernooi

03/09/2020 13:03 - Guillano Bruce

Asawini Ment van Yellow Birds (l) doelt de bal in een partij tegen CLD. Ment participeert met andere leeftijdsgenoten in de Copa Amistad.

Asawini Ment van Yellow Birds (l) doelt de bal in een partij tegen CLD. Ment participeert met andere leeftijdsgenoten in de Copa Amistad. Foto: SBA  

PARAMARIBO - Bij elkaar komen om te sporten kan vanwege de coronacrisis momenteel niet, maar dat wil niet zeggen dat Surinaamse basketballers stilzitten. Vanaf deze week nemen twintig jeugdige spelers mee aan de Copa Amistad.

Tijdens het virtueel toernooi bekampen deelnemers uit verschillende landen uit de regio elkaar middels filmpjes waar ze hun basketbalvaardigheden tentoon stellen. Het evenement dat voor de derde keer wordt georganiseerd ging dinsdag van start en is een initiatief van 'The Panama's Boys and Girls Basketball Association'.

Suriname doet met een U12- en een U14-team mee aan het evenement, dat ook een U8- en U10-klasse heeft. Asawini Ment is één van de twintig spelers die Suriname vertegenwoordigt. "Het is leerrijk", zegt hij over het toernooi. "Ik leer van basketballers uit andere landen maar zij leren ook van ons."

De twaalfjarige basketballer, die al vanaf zijn achtste voor Yellow Birds speelt, heeft al twee filmpjes gemaakt en opgestuurd. Van zijn moeder Liesbeth Peroti, die zelf ook heeft gebasketbald, krijgt hij alle ondersteuning. "Het is een leuke bezigheid voor onze jongeren", zegt ze. "Zo blijven ze nuttig bezig in een tijd waar ze vanwege corona niet bij elkaar kunnen komen om te basketballen zoals ze dat onder normale omstandigheden zouden doen."

Peroti geniet van het enthousiasme waarmee haar zoon aan het toernooi deelneemt. "Hij doet alles zelf en op z'n eigen manier. Ook het opnemen van de filmpjes doet hij zelf. Ik geef hem de ruimte zijn ding te doen want het is iets positiefs waarmee hij bezig is."

De deelname van Suriname aan de Copa Amistad komt niet uit de lucht vallen. Het begon allemaal toen Rian Jambo, coördinator minibasketbal bij de Surinaamse Basketbal- associatie (SBA), vorig jaar december deelnam aan een minibasketbalconventie in El Salvador. Verschillende trainers uit Latijns-Amerika deden daaraan mee. Jambo zit met die trainers in een WhatsApp-groep waar over en weer informatie wordt gedeeld.

Vanwege de coronacrisis is besloten deze editie van het evenement online te doen. Toen de uitnodiging binnen kwam aarzelde Jambo geen moment om erop in te gaan. "Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen omdat we een mooi niveau kunnen bereiken door ons aan te sluiten bij en te leren van deze landen", zegt de basketbaltrainer. "Het is een goed moment voor de minibasketballers om in deze periode scherp te blijven maar het groter doel is dat Suriname zijn eigen coördinatie gaat hebben en activiteiten zal ondernemen om het minibasketbalgebeuren op een hoger niveau te brengen."

Beide teams van Suriname die aan het evenement participeren bestaan uit elk tien basketballers. In het U12- team zitten naast Ment nog Jean Jaïr Michael Mercuur, Nathan Polanen, Jeadon Atjado, Romancyo Overman, Maikel Zeefuik, Clinton Yeung, Timothy Yeung, Li Edan, Zhu-Lok Lee en Dax Yan Ting. De hoofdcoach van het U12 team is Kenneth Boëtius en de juryleden Randy Kranenburg en Tanisha Robinson. Lorenzo Faerber is referee.

In het U14-team zitten Jelani Leerdam, Ancher Hooten, Gerard Gopie, Naethan Loods, Raï Jeffry, Joshua Soesman, Melvin Boëtius, Yarin Renfurm, Jermelcio Wartes en Dwayne Mullin. De hoofdcoach is Gilbert Soesman en de juryleden zijn Xaviro Van Ams en Michael Elstak. Mitchell Zeefuik is de referee. De Copa Amistad is te volgen op Instagram.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina