Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Mulo-P

05/09/2020 14:00 - Ganga

COLUMN: Mulo-P

 

En of ik blij ben met de nieuwe Mulo C-richting. Misschien nog niet die grote stappen die we moeten maken om de kinderen te verlossen van de misère van een schoolsysteem dat ze al in hokjes begint te plaatsen vóór hun melktanden goed en wel zijn vervangen, maar het is al een mooie stap dat we niet meer of exacte genieën kunnen zijn of zielige boekhouders. Want dat is het tragische van ons systeem - dat de B-richting als veel en veel belangrijker wordt gezien dan de A-richting en uiteraard ben je helemaal een kneusje als je niet eens naar het Mulo mag, maar je 'slechts' naar een beroepsopleiding kan.

Maar ik heb goede hoop dat ook minister Levens door zal gaan met de plannen om aan deze prehistorische toestand een eind te maken en onze kinderen te bevrijden van een schoolsysteem dat er alles aan doet om hun talenten en hun eigenheid zo snel en effectief mogelijk te onderdrukken. Van minister Levens worden wonderen verwacht - zoveel is duidelijk. Sommigen zien nu al grootse wonderen die zij heeft verricht; ze zat er nauwelijks een maand en zie daar! De slagingspercentages schoten als een raket omhoog. Als het niet zo tragisch was, zou ik erom kunnen lachen. Het tragische is niet eens dat de stijging te maken heeft met de verschrikking van de Covid-situatie en de besluiten die het ministerie noodgedwongen moest nemen om de kinderen zo min mogelijk de dupe te laten zijn van de stagnatie van het onderwijs, waarvoor petje af.

Het tragische is dat zovelen zo snakken naar bewijzen om aan te tonen dat de regering Bouterse-Brunswijk, pardon, Santokhi-Bouterse, pardon, Santokhi-Brunswijk een fe-no-me-nale job aan het klaren is, dat ze alle logica overboord gooien. Minister Levens heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er zoveel meer kinderen zijn geslaagd! Even tragisch of nee, nog tragischer is het dat die fanclubbers niet in de gaten hebben dat ze in alle opzichten precies doen wat de NDP'ers deden. Elke succesje claimen, ook al heb je er niets mee te maken, dat is eigenlijk heel zielig.

Ik heb het gevoel alsof ik nu, nog geen twee maanden na het aantreden van deze nieuwe regering, al bezig ben mezelf continu te herhalen. Vergeef me beste lezers - dat ik in herhaling treed, komt waarschijnlijk omdat ik mijn eigen oren en ogen nog steeds niet kan geloven. Ik blijf steeds verbaasd staan van de overeenkomsten tussen het gedrag van de vorige en de huidige regeerders op een heleboel belangrijke punten. (Minus het gegraai. Vooralsnog, zeg ik er nu maar meteen bij, want ik heb in twee maanden geleerd heel voorzichtig te zijn met verwachtingen).

We zijn nu bijkans twee weken verder na de eerste tekenen van flagrant nepotisme en opzij schuiven van regels als die niet goed uitkomen, zonder dat men op die besluiten is teruggekomen. Integendeel, men stoomt verder in de regelarijtrein. Mensen vragen zich af waarom ik zo fel ben tegen nepotisme, tegen vriendjespolitiek en regelarij. Omdat wij allemaal verliezen. Het gaat niet alleen over belangenverstrengeling of meerdere salarissen ontvangen. Dit soort benoemingen hebben de overheid verzwakt tot het punt dat zij niet meer kan doen wat ze hoort te doen. Als er geen institutioneel geheugen is omdat bij elke machtswisseling van directeur tot schoonmaakster wordt vervangen, wat blijft over? Uiteindelijk krijg je een land waarin het niet loont om je best te doen; de snelste manier om carrière te maken is en blijft je aansluiten bij een politieke partij of dezelfde achternaam te hebben, het bed te delen of te ontspruiten uit de lendenen van een politieke bons. Het is misschien tijd voor een politieke richting: Mulo-P.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina