Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Meki den man libi unu rustig'

'Meki den man libi unu rustig'

07/09/2020 18:03 - Jason Pinas

Bij de Shell-servicestation Maagden- en Sophie Redmondstraat kunnen mensen instappen in de 'nieuwe' lijnbussen.

Bij de Shell-servicestation Maagden- en Sophie Redmondstraat kunnen mensen instappen in de 'nieuwe' lijnbussen.  

PARAMARIBO - Na bijna een halfjaar thuis te zitten, zijn buschauffeurs die de route Paramaribo-Lelydorp onderhouden het meer dan zat. Ze eisen daarom dat de regering met een oplossing komt voor het openbaar vervoer dat sinds maart is stopgezet. De maatregel was aanvankelijk bedoeld om verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Nu speelt op de achtergrond ook mee de gevraagde tariefsverhoging voor alle lijnen.

De chauffeurs zeggen al bijna een halfjaar niets concreet te hebben vernomen over eventuele herstart. Hun geduld raakt op, omdat de overheid geen alternatief biedt om hen tegemoet te komen. "Unu bere e bari. We zijn ook mensen en hebben een gezin, dus we willen weten wat er met ons gaat gebeuren", klaagt buschauffeur Wendel Willie tegenover de Ware Tijd. Hij en tientallen collega's hebben vrijdag geprotesteerd bij de eindhalte te Lelydorp.

De ontevredenheid is begonnen nadat kleine bussen, die de chauffeurs zonder toestemming van de regering al enige tijd inzetten, sinds kort door de politie in beslag worden genomen. "We hebben geen inkomen dus we moesten iets doen. We zien dat de mensen vervoer nodig hebben om naar het werk te gaan en hun zaken te regelen. Dus we hebben geïnvesteerd in deze busjes. We proberen op een eerlijke manier geld te verdienen dus meki den man libi unu rustig", zegt Willie.

Collega's vallen hem bij: "Na yepi wi e yepi a gemeenschap. Den sma e pina want niet iedereen kan de dure taxi betalen." De bestuurders zijn vooral woedend op de politie van Lelydorp. "Bij de andere politiestations wordt je aangesproken om te letten op het aantal passagiers of je krijgt een boete. Ma den skowtu fu Lelydorp e teki a bus inbeslag. Op basis waarvan?" vraagt chauffeur Stefanus Adang zich af.

De chauffeurs voelen zich in de steek gelaten door de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie onder leiding van John Mahadewsing en de Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer onder leiding van Suraj Sahadew-Lall. "Hij (Sahadew-Lall, ... red.) schreeuwde voorheen maar nu heeft hij zijn beloning gehad dus we horen niets meer van hem", roept de ontevreden groep. Die 'beloning' is zijn benoeming in de raad van commissarissen van het Nationaal Vervoerbedrijf.

Adang vindt het vreemd dat het openbaar vervoer, dat zo belangrijk is voor een groot deel van de gemeenschap, stil wordt gelegd terwijl andere sectoren al weer normaal mogen draaien. "Meerdere arbeiders van Combé Markt waren besmet, maar het bedrijf is nu weer open. Kirpalani had ook besmette medewerkers maar de winkel was maar enkele uren gesloten. Het enige wat wij vragen is ruimte om eerlijk aan ons geld te komen anders gaan we de regering storen. We willen niemand lastigvallen. We willen de regering de ruimte geven om te werken maar laten ze ons ook de ruimte geven fu unu kan suku moni.".-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina