Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SLM Boeing doorstaat laatste test

SLM Boeing succesvol door laatste certificeringsfase

07/09/2020 10:02 - Wilfred Leeuwin

SLM Boeing succesvol door laatste certificeringsfase

 

PARAMARIBO - De Boeing 777-200 van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft vrijdag met succes zijn laatste demonstratievlucht uitgevoerd. Het toestel is gisteravond rond half elf in Suriname teruggekeerd. Het betreft een laatste test om de luchtwaardigheid van het toestel en de inzet van de bemanning te garanderen. “Ik ben blij dat we nu eindelijk onze eigen vliegmachine kunnen inzetten op de Mid-Atlantische route”, reageert SLM- directeur Radjesh Radjkoemar tegenover de Ware Tijd.

Volgens hem is de demo perfect afgehandeld. Hij benadrukt dat het geen commerciële vlucht is geweest maar een demonstratievlucht met aan boord de bemanning en het technische personeel van burgerluchtvaartautoriteit Casas. Volgende stap is afronden van de administratieve certificering. Casas zal, nadat alles nog eens is nagetrokken, het toestel bijschrijven op de Air Operated Certificate (AOC) van de SLM, waarna het in de Verenigde Staten en in Europa zal worden aangemeld. Dit proces kan nog enkele weken in beslag nemen.

De Boeing-777-200 zal in de komende periode niet rechtsreeks over de oceaan naar Amsterdam vliegen omdat het toestel nog een Extended Twin-Engine Operational Performance Standards-certificering (Etops) moet ondergaan. Die internationale standaard geldt voor tweemotorige vliegtuigen zoals de Boeing. Deze certificering zal volgens Radjkoemar pas plaatsvinden wanneer Casas beschikt over een Etops-inspecteur.

Vluchten naar Amsterdam zullen tot dat moment gaan langs drie andere vlieghavens, omdat zonder de Etops-certificering tweemotorige toestellen geen afstanden van langer dan 180 minuten mogen afleggen zonder dat er daartussen andere vlieghavens zijn. De SLM-directeur zegt dat bij elke vliegoperatie het schema van tevoren wordt bekendgemaakt.

Behalve wachten op de volledige administratieve certificering is het ook afwachten wanneer voor Suriname het luchtruim opengaat. Als gevolg van de verscherpte Covid-19-maatregelen is het luchtruim tot zeker eind van deze maand gesloten. President Chandrikapersad Santokhi heeft voorzichtig aangekondigd dat de regering ernaar werkt de Covid-19-maatregelen te versoepelen, mits de beheersing van de verspreiding van het coronavirus positievere cijfers vertoont en de bevolking meewerkt door de Covid-19-regels na te leven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina