Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Skin firi

COLUMN: Skin firi

08/09/2020 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Skin firi

Gerold Rozenblad  

Het kan als een lichtpuntje worden beschouwd, het besluit van assembleelid Kishan Ramsukul om zijn ambtenaren inkomen op te geven. Of althans pogingen daartoe te ondernemen, want dat doen blijkt meer inspanning te vergen dan het lijkt. Ik ken de man verder niet, dus moet ik er maar vanuit gaan dat het zijn goede inborst is om dat standpunt in te nemen en het geen show is om punten te scoren. Dat hij geluisterd heeft naar zijn ‘skin firi’ die hem aangeeft dat het onmaatschappelijk is om twee inkomens te hebben. En terwijl hij dat doet, het vraagstuk van twee inkomens van de volksvertegenwoordigers weer actueel maakt. Vooral hoe dit praktisch op te lossen. Want Ramsukul wil na zijn periode zijn oude ambtelijke post terug. Daar valt wat voor te zeggen, want wat moet je als je straks geen assembleelid meer bent.

Het jonge assembleelid zal kennelijk in de voetsporen van Asis Gajadien moeten treden, die om een meer politieke reden de bankrekening waarop zijn ambtenarensalaris werd gestort op te heffen. Die sloeg daarmee twee vliegen in een klap: hij ontvangt het geld niet, maar hij blijft in dienst. Het handelen van Ramsukul maakt helaas niet dat nu er twee schapen over de dam zijn er meerdere zullen volgen. Het is soms koppig vee. Daarnaast hebben Ramsukul en Gajadien relatief makkelijk handelen als ambtenaren. Moeilijker is het voor hen die in particuliere dienst zitten. Redelijk bekend is het verhaal van een ex-assembleelid dat bij een financiële instelling een positie bekleedde en naar het einde van haar politieke carrière van haar werkgever weleens gemor moest aanhoren.

Daarom zou Ramsukul nog meer indruk op mij maken als hij zich opwerpt als trekker van een initiatiefwet die niet alleen eindelijk een eind maakt aan de dubbele functies van onze volksvertegenwoordigers, maar ook een goede regeling treft voor mensen in de publieke en private sector. En eerlijk gezegd, ik kan mij niet voorstellen dat vanuit het bedrijfsleven protest hiertegen zou komen. Het overkomt je als bedrijf niet met de regelmaat van de klok dat een werknemer (tijdelijk) moet worden afgestaan aan de volksvertegenwoordiging. De stem van Gajadien heeft Ramsukul al (die kan met goed fatsoen niet terugkrabbelen) en als hij niet voldoende medestanders krijgt moet hij dat ook bekendmaken.

Het assembleelid heeft de wind meer dan ooit in de zeilen, gezien de zoektocht van de regering naar geld om het hoofd boven water te houden. Onze president en zijn partijvoorzitter is bezig met een vrij botte bijl in te hakken op delen van inkomens die onterecht zouden zijn. Hoe mooi zou het niet zijn als, aangevoerd door Ramsukul, het college het voortouw neemt en helpt dat wat meer geld blijft in de staatskas. En bovendien een signaal naar het volk stuurt dat zij solidair met ons door de moeilijke periode zullen trekken. Want moeilijk wordt het. Dan is het handig te weten dat onze vertegenwoordigers een beetje dichter aan de kant staan waar de klappen vallen. Dat zal ze motiveren namens ons hard te hijgen in de nek van de regering om goed beleid te voeren. Hopelijk beseft Ramsukul dat met zijn handelen hij slechts de eerste stap heeft gezet. Meerdere moeten volgen als hij echt inhoud wil geven aan de slogan 'w'o set en' die de coalitie in het zadel heeft geholpen. Arki yu skin firi Ramsukul. En set' en bun!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina