Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Buschauffeurs

COMMENTAAR: Buschauffeurs

08/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Buschauffeurs

 

BUSCHAUFFEURS DIE DE route Paramaribo-Lelydorp onderhouden zijn het lange wachten op de regering beu. Nadat ze vanaf maart niet mochten rijden besloten ze de gemeenschap tegemoet te komen door in kleinere bussen toch mensen te vervoeren, wat nu weer wordt afgestraft. De buschauffeurs geven terecht aan dat ze al heel lang in het ongewisse zijn gelaten over wat precies zal gebeuren met het openbaar vervoer.

Hoewel het verspreiden van Covid-19 sneller gaat in de kleine bussen en het dus begrijpelijk is dat het verboden is, lijkt dit proces inderdaad op een gebed zonder einde. Wie op de internetzoekmachines de zoekterm PLO invoert ziet dat er vrijwel elke maand een aankondiging is dat de bussen weer gaan rijden en dat het tarief dat daarvoor gehandhaafd zal worden bekend is. Toch is het nog steeds niet duidelijk wanneer de bussen weer mogen rijden.

Kennelijk is niet alleen het nieuwe reële stadstarief van SRD 4,82, zoals PLO-voorzitter John Mahadewsing aankondigde op Radio ABC, het probleem. De regering moet toezien op naleving van de protocollen als er eenmaal gereden wordt en moet ook nog een enorm bedrag aan achterstallige subsidie betalen over dit jaar. Het wordt dus nog een hele kluif om dit tarief te verkopen aan de door Covid-19 getroffen samenleving en om de subsidie te betalen.

En dan te bedenken dat buschauffeurs eigenlijk vergeleken kunnen worden met alle ondernemers en individuen die sinds maart ernstig inkomsten derven en geen klankbord vinden. En natuurlijk is het te begrijpen dat de regering die nauwelijks twee maanden aanzit niet alles kan oplossen. Toch heeft de regering de COVID-19 situatie als prioriteit gesteld, dus moet ook de tegemoetkoming aan diegenen die economisch getroffen zijn door COVID-19 snel gebeuren.

De vorige regering had het Covid-19-noodfonds in leven geroepen en had daaruit gezegd betalingen te doen aan mensen die werkloos zijn of inkomsten derven. Veel ondernemers hebben zich ook via de Kamer van Koophandel en Fabrieken aangemeld voor ondersteuning, wat nu nog niet op gang is gekomen. Ook is er vanuit de regering nog geen zicht op wanneer dat wel zal gebeuren.

Suriname zit in grote problemen. Vóór de Covid-19-pandemie was er al een crisis, die is nu erger geworden. Veel mensen zijn werkloos en bedrijven hebben hun deuren moeten sluiten. Een stilstaande economie is op termijn funest voor een land, omdat als niemand kan kopen, niemand kan verdienen en ook de Staat dat uiteindelijk niet zal kunnen. Het komen met alternatieven om ondernemers zoals buschauffeurs te helpen is inherent aan het op poten houden of krijgen van de economie, iets wat ons aller aandacht moet hebben.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina