Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Initiatief voor herstel natuurpark Brownsberg

Initiatief voor herstel natuurpark Brownsberg

09/09/2020 22:15 - Amanda Palis

Initiatief voor herstel natuurpark Brownsberg

 

PARAMARIBO - “Ik heb enkele maanden thuis gezeten, maar kwam uiteindelijk terecht bij Brownsberg en wat ik daar aantrof, was een weg in zeer slechte staat”, zegt touroperator Ronny Bhoelai. Hij is een van de ondernemers in de toerismesector die hard getroffen is door de coronacrisis. Het toerisme ligt al een half jaar stil.

Hij zegt tegen de Ware Tijd dat de weg naar Brownsberg diepe scheuren vertoonde, dichtgroeide en daardoor onbegaanbaar was voor be- zoekers aan het natuurpark. "Ik vroeg de heren van Stinasu, die belast zijn met de zorg en het beheer van het park, hoe het zover heeft kunnen komen. Zij vertelden dat er geen brandstof voor machines en materiaal voor onderhoudswerkzaamheden waren."

Er was nog werk te doen en hij besloot de helpende hand te bieden om de weg weer in goede staat te krijgen. Intussen is hij vijf weken bezig met herstelwerkzaamheden te Brownsberg drie tot vier dagen in de week, ondersteund door medewerkers van Stinasu. Het team kwam ook voortdurend voor nieuwe uitdagingen te staan. "De scheuren waren zo diep dat we buizen nodig hadden om de weg zo goed mogelijk te herstellen. We hebben toen besloten om op Facebook hulp te vragen aan de samenleving." De reacties waren overweldigend. Het bleef niet alleen bij een schouderklopje, mensen gaven geld en materiaal en zelfs voedingsmiddelen." Hij waardeert de ondersteuning door Stinasu, want evengoed had ze kunnen zeggen dat het park gesloten is.

Het was voor Bhoelai een uitdaging om de medewerkers van Stinasu gemotiveerd te houden om door te gaan. "Ze hadden twee maanden geen salaris ontvangen en het gevaar zit er dan in dat ze naar hun dorpen gaan. Dat zou betekenen dat er geen toezicht in het natuurpark zou zijn en dan zouden gouddelvers vrij spel hebben." Bholai vroeg op sociale media aandacht voor het probleem en zo hebben de medewerkers een maand salaris kunnen ontvangen. "Ik kan ze jammer genoeg niet helpen met geld want zelf heb ik geen werk, maar met de levensmiddelen die we krijgen, kan ik de mensen ook helpen."

De ondernemer is begonnen met een online fondsenwerving om de werkzaamheden te kunnen voortzetten, want er zijn nog genoeg projecten en herstelwerkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Hij noemt herstel van de trappen en de uitkijkposten en ook de weg die nog niet af is. Op zijn website in Nederland heeft hij meer dan tweeduizend euro ingezameld en lokaal meer dan SRD 3.000.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina