Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CDS-medewerkers bezorgd om coronabesmettingsrisico

CDS-medewerkers bezorgd om coronabesmettingsrisico

10/09/2020 05:54 - Ivan Cairo

De "misplaatste angst" onder CDS'ers geeft volgens CDS-hoofd Alven Roosveld aan hoe slecht geïnformeerd de samenleving als geheel is als het om Covid-19 gaat.

De "misplaatste angst" onder CDS'ers geeft volgens CDS-hoofd Alven Roosveld aan hoe slecht geïnformeerd de samenleving als geheel is als het om Covid-19 gaat. Foto: Alven Roosveld  

PARAMARIBO - Personeelsleden van de Communicatiedienst Suriname (CDS), het voormalige NII, uiten hun bezorgdheid omtrent risico’s op de werkplek besmet te raken met Covid-19. Zij hebben de indruk dat de CDS-leiding meer prioriteit stelt in de voortgang van de werkzaamheden dan haar eigen gezondheid en die van medewerkers van de dienst.

Nadat een zoveelste medewerker positief was getest op het coronavirus werd de plek maandagochtend volgens de geldende protocollen ontsmet. Echter, het personeel moest zich twee uren na de reiniging weer op het werk aanmelden, wat voor enige angst bij medewerkers heeft gezorgd. Tijdens de ontsmetting moesten zij zich ophouden in de Congreshal.

Het personeel beklaagt zich over de slechte natuurlijke ventilatie van het CDS-gebouw aan de Mahonylaan en dat niet op alle afdelingen de onderlinge Covid-19-afstand gehouden kan worden. Ook vragen zij zich af of de indringende geur van het middel waarmee de ontsmetting plaatsvindt niet schadelijk is voor de gezondheid.

Geconfronteerd met de situatie bij het dienst, zegt CDS-coördinator Alven Roosveld tegen de Ware Tijd, dat de afgelopen twee maanden zeven collega's positief zijn getest op het coronavirus. De besmettingen hebben ernstige invloed op de day-to-day-werkzaamheden van de dienst.

Aan de hand van de Covid-19-protocollen is het aantal medewerkers dat tegelijk op de werkplek moet zijn omlaag gebracht en is het werkrooster aangepast. Ook zijn er voldoende ontsmettingsmiddelen aanwezig en wordt de temperatuur van iedereen, inclusief personeel, die het CDS-gebouw wil betreden, opgenomen.

Voorts moeten mond-/neuskapjes te allen tijde - ook in dienstauto's - worden aangehouden en is er een maximumaantal werknemers gesteld per dienstvoertuig. Zodra er zich meer dan één persoon in een dienstwagen bevindt mag de airconditioning van het voertuig niet aangezet worden.

Roosveld geeft aan dat het aantal medewerkers op de werkvloer is gereduceerd en het dienstrooster is aangepast waardoor sommige mensen om de ene dag op kantoor aanwezig moeten zijn. "De werkschema's en dergelijke zijn aangepast, allemaal naar Covid-19-situatie, en dat maakt het werken minder efficiënt, maar het maakt het wel zodanig dat we voldoen aan de Covid-19-protocollen."

De CDS-coördinator erkent dat "social distancing op de werkplek niet even makkelijk is". Vandaar dat onder andere ook de werkschema's zijn aangepast. Roosveld merkt op dat ondanks de regels hij constateert dat niet alle collega's zich stipt aan de beschermende maatregelen houden, zoals het opzetten van mond-/neuskapjes ook als ze onder elkaar zijn. Mensen hebben nog steeds de indruk, zegt hij, dat wanneer ze onder vrienden of collega's zijn of in hun vertrouwde kantoorruimte ze minder risico hebben besmet te raken met het virus. "Het moet wel te allen tijde. Dat moeten we nog erin stampen."

Dat het CDS-gebouw maandag twee uur na de ontsmetting alweer mocht worden betreden komt volgens Roosveld op basis van de richtlijnen die zijn gegeven door het NCCR. Ontsmetting hoefde maandag in principe niet, zegt hij, omdat de recentelijk positief geteste collega vijf dagen eerder voor het laatst op kantoor was. Voor de gemoedsrust van het overig personeel is toch besloten de werkruimten grondig te laten ontsmetten. Hij voegt eraan toe dat zodra een pand is ontsmet het direct daarna weer gebruikt kan worden. "Dat geeft NCCR ook aan."

Vanwege de indringende geur die daarna blijft hangen adviseerde NCCR om de werkruimten minstens twee uren te laten ontluchten voordat het personeel terugkeerde en minder last zou hebben van de geur. Bij de eerste besmetting onder het CDS werd het gebouw drie dagen gesloten. Voortschrijdend inzicht heeft geleerd dat het niet meer zo lang hoeft, aldus Roosveld. "Als je ontsmet ontsmet je om het virus dood te maken, dan ben je ready to go."

De "misplaatste angst" onder eigen collega's geeft volgens Roosveld aan hoe slecht geïnformeerd de samenleving als geheel is, wat maakt dat CDS nog meer werk aan de winkel heeft om de Surinaamse gemeenschap voor te lichten en bewuster te maken over de coronapandemie. "Want, als onze eigen mensen misconcepties hebben over hoe corona werkt en over hoe besmetting en ontsmetting werkt, dan is dat niet oké."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina