Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Pas politiek moreel kompas aan

COLUMN: Pas politiek moreel kompas aan

10/09/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Pas politiek moreel kompas aan

Stuart Rahan  

Hebben wij professionele politici in de zin van beroepspoliticus die het vak fulltime uitoefenen? Het antwoord is niet eenvoudig maar er is wel degelijk een onderscheid te maken. Het kaf kan je van het koren scheiden, de graaier herkent de graaier en de gebruiker onderscheidt zich van hen die zich laten gebruiken. Het immorele beeld heeft zich alleen maar versterkt terwijl de kiezer zich intussen laat fêteren op voedselpakketten. Of erger, ongeacht zijn wandaden kan Desi Bouterse rekenen op een vaste aanhang. De adoratie grenst aan het bovennatuurlijke.

VHP/DNA-lid Kishan Ramsukul heeft een moreel appèl gedaan op het geweten van zijn collega's in het Hoogste College van Staat. Geen ambtenarensalaris meer voor hem tot na terugtreding uit DNA. Ramsukul zegt de financiële crisis waarin ons land verkeert als reden te zien om af te zien van zijn ambtenarensalaris. Hoewel hij zijn initiatief niet ziet als de oplossing van onze financiële crisis hoopt hij anderen te motiveren. Ik word helemaal week als ik dit soort geluiden hoor maar ook al zouden alle DNA-leden hun buitenparlementaire banen opzeggen, dan nog is de crisis niet opgelost.

Ik heb ergens aan zijn begincarrière Melvin Bouva geïnterviewd omdat hij toen ook een dergelijk gebaar maakte. Hij verliet Telesur om zich fulltime in te zetten als assembleelid. Bouva was toen de mening toegedaan dat een politicus in dienst van het land staat en zich moeilijk belangenverstrengeling kan veroorloven. Het zou lastig uitpakken om op sommige momenten politieke beslissingen te nemen die jouw oude werkgever niet welgevallig zijn. Maar wat bleek halverwege zijn DNA-carrière? Hij had het kruis en zegende zichzelf. Een deel van de berm aan de Wilhelminastraat werd door hem geconfisqueerd voor een eet- en drankgelegenheid. 'Koko Bana' werd ook een bron van inkomsten naast zijn parlementaire werk.

Je kan Melvin Bouva geen verwijten maken omdat er geen wet is die hem dit verbiedt. Je kan alleen een beroep doen op zijn geweten, voor het geval hij dat nog heeft. Waarom ik dat zo stel? Bouva kreeg de functie beleidsadviseur eerste klasse van de minister van Buitenlandse Zaken in de schoot geworpen, kort na het verlies van de NDP. Hij beweerde er niks van af te weten maar pakte het cadeautje toch grif uit. Voor mij ben je ongeloofwaardig en behoor je tot de groep gewetenloze Surinamers die de ruggen van Surinamers gebruiken om persoonlijk succes te behalen. Bah!

"Te yu e taki fu a alata, yu musu taki fu a batyaw tu", reageert een mati van mij regelmatig als hij het niet eens is met mijn analyses. Wel, de nieuwe regeerders vertonen hetzelfde beeld. Vóór de verkiezingen vervloekten zij het tandem Bouterse/Adhin maar ze blijken nu van hetzelfde laken een pak. A tan bosroko en zij gaan zelfs een stapje verder. De first lady en broer van de vicepresident worden in de watten gelegd door de wet op raden van commissarissen aan te passen. Volgens mij worden wetten gemaakt om het algemene belang te dienen. Niet om privépersonen te accommoderen. De beloofde nieuwe wind neemt ook onaangename geuren als van de Ornamibo-vuilnisbelt met zich mee.

Als Kishan Ramsukul zich sterk wil maken voor een fulltimebaan als parlementariër zal hij met een wetsvoorstel moeten komen die elke activiteit buiten DNA uitsluit. Hij moet wel weten dat zijn voorstel op verzet zal stuiten. Son sma gwenti fu nyan nanga spun, forku nanga nefi keba. Haal je één deel van dit bestek weg, verslikken zij zich. Geen nood, het is in algemeen belang. Hij zal zelf zien dat neppolitici anders tegen de FTE-DNA aankijken. Maar weet wel dat het politieke bedrijf geleid gaat worden door politici die hun vak serieus nemen door het algemeen belang voorop te stellen. En als Ramsukul eenmaal bezig is, laat hij de privileges na beëindiging van de politieke loopbaan ook nader aan een grondige renovatie onderwerpen. Het moet nou eens afgelopen zijn met de politieke misbruiken voor persoonlijke verrijking. Stel het morele politieke kompas bij. Nu bij wet.

takangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina