Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Finabank verheugd met positief resultaat

Finabank verheugd met positief resultaat

10/09/2020 16:09 - Van onze redactie

Almar Giesberts (l) en Eblein Frangie (r), de directie van de Finabank.

Almar Giesberts (l) en Eblein Frangie (r), de directie van de Finabank. Foto: Finabank  

PARAMARIBO - Hoewel de nettowinst van Finabank in 2019 met 52 procent is gedaald ten opzichte van 2018 (van SRD 12 miljoen naar SRD 5,8 miljoen) is de financiële instelling verheugd dat ze "dankzij de sterke commerciële en operationele resultaten een positief resultaat" heeft. Donderdag werden tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders, die online plaatsvond, de resultaten over 2019 gepresenteerd.

Dat de nettowinst is gedaald schrijft de bank toe aan de "forse voorzieningen" die moesten worden getroffen vanwege verlaging van de kredietwaardigheid van Suriname door de internationale kredietratingbureaus. De winst vóór belasting, exclusief de getroffen voorzieningen op verwachte kredietverliezen, steeg van 19,2 miljoen in 2018 naar 40,3 miljoen in 2019.

De totale opbrengsten stegen met 34 procent van SRD 98,9 miljoen in 2018 naar SRD 132,4 miljoen in 2019 door een groei van het klantenbestand. De kosten stegen met 54 procent: van SRD 80,1 miljoen in 2018 naar SRD123,3 miljoenin 2019. De stijging werd voornamelijk gedreven door de verlaagde kredietwaardigheid van Suriname, alsook door de groei van het personeelsbestand, de salarissen en de ICT-kosten.

Het balanstotaal van de bank steeg van SRD 2 miljard in 2018 naar SRD 2,4 miljard in 2019 voornamelijk door een groei van het klantenbestand, door een toename van de door cliënten aan Finabank toevertrouwde middelen en de gerealiseerde groei in de kredietverlening.

De netto kredietportefeuille aan klanten groeide met 22 procent van SRD 748 miljoen in 2018 naar SRD 911 miljoen in 2019. De solide groei bevestigt volgens de leiding van de bank het vertrouwen dat de klanten in de Finabank hebben. "Finabank heeft een solide solvabiliteitsratio van 11,7 procent en een uitstekende liquiditeitspositie ondersteund door een sterke governancestructuur. De non-performing ratio van 0,5 procent is laag en is ook naar internationale normen uitmuntend. Dit is te danken aan adequaat kredietbeheer en sterk risicomanagement ter waarborging van de belangen van de klanten van Finabank."

De bank geeft in het persbericht trots aan de eerste Surinaamse bank te zijn die conform de internationale standaard voor financiële verslaggeving (IFRS) rapporteert, "waardoor de samenwerking met internationale partners wordt vergemakkelijkt zodat klanten optimaal internationaal kunnen zakendoen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina