Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Slagings (on)geluk?

COMMENTAAR: Slagings (on)geluk?

12/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Slagings (on)geluk?

 

ER HEERST ALOM blijdschap. Als we puur afgaan op de slaagpercentages heeft er zich een bijna-wonder voltrokken in Suriname. Slaagpercentages die de afgelopen jaren aan de lage kant waren (59, 85 procent gelijk geslaagd voor het mulo) zijn flink de lucht in geschoten dit jaar (75,55 procent gelijk geslaagd voor het mulo). En natuurlijk zijn vele ouders en leerkrachten blij. Want niets is mooier dan je harde werk beloond te zien. Toch mogen we onze ogen niet sluiten voor de twijfel die er bij vele mensen heerst.

Aan het schoolsysteem in ons land zijn bepaalde curricula verbonden. Het is wenselijk dat je van de verschillende vakken een bepaald percentage onder de knie hebt anders kan je je niet handhaven in het volgende jaar. Een jaar 'geluk' wordt dan ook keihard collectief afgestraft doordat leerlingen of studenten in het komende jaar onvoldoende mee kunnen. Let wel, we zeggen niet dat wat dit jaar gebeurd is, puur te maken heeft met geluk.

De materie is te complex om te praten over geluk alleen. Zo blijkt dat de leervakken niet zijn getoetst, wat bijna het vermoeden doet ontstaan dat die of minder belangrijk zijn of de boosdoeners zijn in ons systeem. Want als die wegvallen en de percentages schieten omhoog, dan is er iets aan de hand met deze vakken. Anderzijds hoeft dat niet zo te zijn als de slaagnormen naar beneden zijn bijgesteld. Dus de vraag is: zijn de leerlingen geslaagd door Covid-19 of ondanks Covid-19?

The devil is in the details zal hier moeten blijken. Punt is wel dat in crisissituaties veranderingen doorgevoerd worden die kansen creëren. Er zijn weinigen die gaan ontkennen dat het 'aanmodderen met het onderwijs' of netjes gezegd 'hier en daar wat proberen', want zo komt het over, niet veel heeft opgeleverd de afgelopen jaren. De slaagpercentages bleven steken rond de beoordeling onvoldoende en er kwam maar geen schot in de zaak. De enige variatie was wel of geen vakbondsacties in een bepaald jaar.

Met de huidige aanpak en het doorvoeren van een nieuwe C-richting op de muloschool komt er mogelijk schot in de zaak. Toch brengt verandering niet altijd verbetering, daarom is onderzoek en monitoring nodig om het ingezette pad bij te stellen. De uitdagingen zullen namelijk enorm zijn. Zo zullen de hoge slaagpercentages kunnen zorgen voor grotere klassen en ook achterstanden omdat de niet getoetste vakken niet wegvallen in het vervolgonderwijs.

Bovendien is Suriname geen eiland van onbegrensde mogelijkheden. Veel studenten willen, moeten of zullen hun studie in het buitenland voortzetten en moeten dus aansluiting vinden elders. Maar eerst - en dat kan mogelijk de grootste uitdaging zijn: hoe krijg je leerlingen en studenten na maanden relatieve vrijheid weer in het schoolkeurslijf. Dat lijkt een enorme klus te worden, ook al is dat voor maar drie dagen in de week.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina