Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Creatieve challenge tijdens lockdown

Creatieve challenge om lockdownperiode dragelijk te maken

13/09/2020 10:04 - Audry Wajwakana

Op YouTube laat George Struikelblok de stappen zien hoe een masker van papier-maché te maken.

Op YouTube laat George Struikelblok de stappen zien hoe een masker van papier-maché te maken.  

PARAMARIBO - Dat de Covid-19-pandemie voor heel veel narigheid zorgt is geen nieuws meer. Om creatievelingen toch kunstzinnig bezig te houden, organiseert G-Artblok diverse tekenen creatieve wedstrijden. Na vier succesvolle wedstrijden in de afgelopen maand is het kunstatelier van George Struikelblok terug met twee nieuwe challenges: het maken van een masker, het liefst van papier-maché én het tekenen van stilleven. G-Artblok houdt met deze activiteit de kinderen bezig die niet meer fysiek in het atelier aanwezig mogen zijn.

Over het verloop van de laatste vier meetmomenten - een internationale tekenwedstrijd van Mexico en de lokale events 'Maak een robot', beschilder een mondmasker en 'Maak een coronaposter' - is Struikelblok tevreden. "We hebben veel inzendingen gehad en we gaan die selecteren en de winnaar binnenkort bekend maken", vertelt hij aan de Ware Tijd.

Aan de twee nieuwe challenges mag eenieder meedoen. "We zitten midden in de vakantie en in een lockdown. Dit is een mooie gelegenheid voor ouders om in familieverband met hun kind een werkstuk te maken en dat in te leveren", zegt de kunstenaar enthousiast.

Via YouTube-filmpjes geeft de kunstenaar instructies over het benodigde materiaal bij het maken van een masker. Ook laat hij stapsgewijs zien hoe het masker gemaakt kan worden. "Ik geef gewoon de basis en de deelnemer moet zijn eigen creativiteit toepassen."

Bij het tekenen van stilleven moet de deelnemer zelf iets op een tafel leggen en dat natekenen. Het woord stilleven zegt het al: het gekozen object beweegt niet. De tekenaar heeft dus alle tijd om het object te bestuderen om het vervolgens op zijn gemak na te tekenen. De techniek die wordt bijgebracht is dat tekenen vooral ook leren kijken is.

Bij de laatste drie lokale tekenwedstrijden heeft de kunstenaar ondersteuning gehad van het bedrijfsleven, waardoor hij een goed pakket voor de winnaars kan samenstellen. "Het zijn meer verf- en tekenspullen om lekker door te kunnen werken in de vakantie."

G-Artblok is ook belast met de internationale Peace-posterwedstrijd die door Lions International in verschillende landen wordt georganiseerd. Trekker is Lions Club Paramaribo South.

Kinderen tussen elf en dertien jaar mogen meedoen. Aangezien Suriname verschillende Lions Clubs heeft mag een kind slecht via één deelnemen. Het is de bedoeling dat deze wedstrijd landelijk op 25 oktober van start gaat."Elk jaar deden we het via de scholen, maar door de hele Covid-19-pandemie zijn we nog aan het bekijken hoe we het gaan aanpakken, vandaar dat we George erbij hebben betrokken. De kinderen mogen nu al hun gedachten erover laten gaan en wanneer het zover is dan gaan we de wedstrijd in de media lanceren", zegt Robertino Tjon Hing van Lions Club Paramaribo South.

Het is niet de bedoeling dat de kinderen thuis de tekening maken. "Want de tekening mag niet door iemand anders gemaakt worden en op naam van het kind worden ingeleverd." De hoofdprijs is vijfduizend US dollar en twee vliegtickets. Naar welke bestemming weet Tjon Hing nog niet, omdat het luchtruim vanwege de Covid-19- situatie beperkt open is.

De Peace-posterwedstrijd werd in 1988 geïntroduceerd om jongeren de kans te geven op een creatieve manier hun gevoelens over wereldvrede te uiten en hun visie met de wereld te delen. Het thema van dit jaar is 'Peace through service' ('Vrede door dienstbaarheid').

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina