Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik ben genoodzaakt om bij mijn familie in te wonen'

'Ik ben genoodzaakt om bij mijn familie in te wonen'

13/09/2020 08:08 - Gilliamo Orban

'Ik ben genoodzaakt om bij mijn familie in te wonen'

 

PARAMARIBO - “Ik ben genoodzaakt om met kinderen en kleinkinderen aan de Franse kant bij familie te verblijven, anders gaan ze onderwijs ontberen”, zegt Judith Biswane tegen de Ware Tijd. Omdat de grens is gesloten mag niemand dus ook kinderen van Albina en omgeving die te Saint-Laurent-du-Maroni onderwijs genieten - de Marowijnerivier oversteken.

Voordat Covid-19 werd geconstateerd in Suriname staken de vier kinderen en twee kleinkinderen van Biswane dagelijks de rivier over met een particuliere schoolboot. Het gaat om scholieren tussen drie en elf jaar. "Ik heb geluk dat mijn oom in Frans-Guyana genoeg verblijfruimte heeft voor ons, maar je wil liever een eigen woonplek hebben", zegt ze.

Clyde Hunswijk, districtscommissaris (dc) van Marowijne Noordoost, die vorige week vrijdag meereisde met een regeringsdelegatie naar de Franse kant, zegt tegen de Ware Tijd dat volgens de Fransen hun Covid-19-situatie stabiel is. Dit in tegenstelling tot Suriname waar de ontwikkeling van het virus alarmerend genoemd mag worden. De situatie zal eind van deze maand geëvalueerd worden.

De dc had verwacht dat rekening gehouden zou worden met de leerplicht van de scholieren. "Voorlopig zullen de kinderen school moeten missen, want niemand mag de oversteek doen", zegt de burgervader. Hij zegt dat mochten scholieren toestemming krijgen om heen en weer te reizen dat zal gebeuren onder strenge Covid-19-regels. Er zal een speciaal vertrekpunt in Albina zijn en de boten zullen aanmeren bij een vaste plek aan de Franse zijde. Eerder was toestemming verleend aan ouders en kinderen die in Frans-Guyana wonen om de rivier over te steken onder toezicht van de politie.

Biswane zegt dat ze illegaal met de kinderen de oversteek heeft gedaan om daar voorlopig te verblijven. "Ik wil niet dat ze achterblijven met school en hoop dat de situatie spoedig normaal wordt." De moeder verwacht dat sommige scholieren toch het risico zullen nemen om dagelijks over te steken. Maar er zijn kinderen die al dan niet met hun ouders in Frans Guyana logeren bij familie. "Een groot deel zal wel wachten op het weer openstellen van de grens, want ze hebben blijkbaar geen woongelegenheid in Frans-Guyana", vermoedt Biswane. Het gaat volgens haar om honderden scholieren.

Ze zegt dat scholieren in Frans-Guyana die verder willen studeren in vergelijking met kinderen in Suriname veel meer financiële ondersteuning krijgen. "De staat bekostigt hun studie in Frankrijk en ze krijgen om de twee jaar een ticket om vakantie door te brengen in Frans-Guyana." Volgens haar kan de grensrivier opengesteld worden, omdat de Covid-19-situatie in Albina en omgeving niet meer alarmerend zou zijn, maar ze benadrukt de noodzaak de coronaregels te blijven volgen. "Veel mensen die besmet waren met het virus, zijn beter geworden." Biswane beweert ook besmet te zijn geweest met Covid-19, maar intussen genezen te zijn door onder meer het gebruik van oso dresi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina