Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brug slaan tussen medici en alternatieve genezers

SAGK wil brug slaan tussen medici en alternatieve genezers

13/09/2020 12:09 - Audry Wajwakana

SAGK-secretaris Victorine Pinas (l) benadrukt dat haar organisatie wetenschappelijke onderbouwing van de verschillende oso dresi voorstaat.

SAGK-secretaris Victorine Pinas (l) benadrukt dat haar organisatie wetenschappelijke onderbouwing van de verschillende oso dresi voorstaat. Foto: enb.iisd.org  

PARAMARIBO - Er is een grote kloof tussen westerse en alternatieve genezers. Dit zou volgens Stichting Alternatieve Geneeskunde Grantangi Kondre Mama (SAGK) niet moeten, omdat beide groepen hetzelfde beogen: genezing van de patiënt.

Met het oog hierop heeft het bestuur van de stichting bij het kennismakingsbezoek aan minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid erop aangedrongen om aandacht te schenken aan de conceptwet die gericht is op de erkenning en regulering van alternatieve geneeskunde. Deze conceptwet is door SAGK in februari van dit jaar zowel bij het ministerie van Volksgezondheid als De Nationale Assemblee ingediend.

Bij de kennismaking werd met de minister van gedachten gewisseld over de plek en rol van de alternatieve geneeskunde binnen de gezondheidszorg in Suriname. "Wij hebben de ontmoeting als zeer aangenaam en vruchtbaar ervaren, omdat de minister zelf heeft aangegeven dat de regering een inclusief beleid voorstaat ten aanzien van de alternatieve geneeskunde", zegt SAGK-secretaris Victorine Pinas.

In het onderhoud heeft de bewindsman toegezegd dat het ministerie samen met de stichting en andere belanghebbenden aandacht zal schenken aan de conceptwet. Verder beloofde hij te zorgen voor een aanspreekpunt op het ministerie voor SAGK en de alternatieve geneeskunde in het algemeen. Dit aanspreekpunt zal, met inachtneming van de taakstelling van Volksgezondheid, constructief het proces faciliteren dat moet leiden tot een erkende en verantwoorde deelname van de alternatieve geneeskunde aan de gezondheidszorg.

De stichting hoopt met deze stap een brug te kunnen slaan tussen de groepen. "Wij willen geen ruzie. Wat negatief of verkeerd lijkt te gaan moeten we een positieve benadering geven, zodat bij de groepen samenkomen, van elkaar leren en elkaar begrijpen", zegt Pinas. De secretaris benadrukt dat ook haar organisatie wetenschappelijke onderbouwing van de verschillende oso dresi voorstaat. Gerenommeerde universiteiten als Katholieke Universiteit Leuven, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Nigeria en ook de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) zijn betrokken bij de onderzoeken. Omdat wetenschappelijk onderzoek een lang traject is, is de stichting nog niet in het stadium om onderzoeksresultaten te publiceren.

Pinas, die ook zelf wetenschapper is op Adekus vindt het jammer dat collega wetenschappers in plaats van samen te werken, overgaan tot de "krabbenmentaliteit". De stichting wil een transparante, open en eerlijke samenwerking tussen de arts en de natuurgenezer. "Wij claimen niets. Het enige waarvoor we zijn is dat de patiënt geholpen wordt. Het zijn geneesmiddelen die onze voorouders hebben toegepast en die hen hebben geholpen. Stel dat een patiënt onder behandeling is van een arts en een bepaalde oso dresi positief werkt in plaats van de voorgeschreven tabletten, dan moet de arts daarin kunnen voorzien, terwijl hij de patiënt blijft monitoren", zegt Pinas. Deze samenwerking is volgens haar ook een wetenschappelijke manier om te kijken of het middel wel of niet werkt bij de patiënt.

De SAGK heeft zes alternatieve genezers onder haar vleugels. Volgens Pinas zijn er meer die zich willen aansluiten. "Maar wij hanteren een protocol, waaraan natuurgenezers zich moeten houden. We gaan op locatie kijken waar en hoe er gewerkt wordt. Natuurgenezers die met duistere zaken bezig zijn accepteren we absoluut niet", zegt Pinas.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina