Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Versoepeling en sport

COMMENTAAR: Versoepeling en sport

14/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Versoepeling en sport

 

MET DE PUBLICATIE van verschillende protocollen lijkt het erop dat de overheid voorzichtig stappen maakt naar normalisatie. De president heeft in de reeks protocollen ook genoemd die op sport betrekking zullen hebben.

De weekendlockdown wordt opgeheven, maar de avondklok blijft. Alle voorlichting ten spijt, het lijkt niet door te dringen tot de Surinamers dat enkel hun gedrag kan leiden tot de overwinning van de ernstige ziekte Covid-19 getuige de grote aantallen mensen die zich dagelijks op straat en andere locaties begeven zonder de minimale voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

De autoriteiten zijn voorzichtig optimistisch, vandaar de versoepeling in het weekend. De burgers moeten iets terugdoen en laten merken dat ze zich wel degelijk kunnen houden aan voorschriften om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Want men kan er gif op drinken: als de negatieve spiraal weer inzet zullen de maatregelen weer worden opgeschroefd en dan zul het land nog moeilijker uit het dal komen en normalisering zal nog langer duren.

Hoe snel normalisatie op gang komt, heeft de samenleving zelf in de hand. Ook op sportgebied. In met name Europa zijn grote sportevenementen zoals de Tour de France en de nationale competities weer op gang gekomen. In Nederland was het zondag de eerste speeldag in de Eredivisie met in achtname van de coronamaatregelen. Stadions zijn daarom meer dan halfleeg.

De nationale voetbalselectie van Suriname bereidt zich voor op de kwalificatiewedstrijden voor het Wereldkampioenschap in Qatar en landskampioen Inter Moengotapoe op het clubkampioenschap van de Concacaf. Bondscoach Dean Gorré had de training van de nationale selectie hervat, maar moest die weer onderbreken omdat twee spelers besmet waren geraakt met Covid-19.

De voetballers die in oktober al aan de bak moeten zijn hierdoor niet helemaal fit en hebben geen wedstrijdritme. Dat kan een probleem worden, omdat alleen de groepswinnaar zich kwalificeert voor de volgende ronde. Hopelijk wordt het proces om de Nederlandse profvoetballers met Surinaamse roots te kunnen inzetten versneld, waardoor Suriname alsnog met een fitte en sterke selectie de voorronde kan ingaan.

Op clubniveau was Inter Moengotapoe al in training, maar omdat Concacaf nog niet weet wanneer het toernooi voor de kampioenen van het Caribisch Gebied zal starten, heeft de landskampioen de trainingen die daarop gericht waren, opgeschort. Het is prijzenswaardig dat beide organisaties beseffen wat van hen verwacht wordt. Wanneer Suriname weer volop zal kunnen genieten van sport in brede zin hangt geheel van de burgers af. Dat moeten ze in gedachten blijven houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina