Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Etnische onlusten in Guyana

Etnische onlusten in Guyana

14/09/2020 10:01 - Sharon Singh

Als vergelding op de moord van de neven Isaiah (m) en Joël Henry (r) werd Haresh Singh (l) vermoord. Hij is kleinzoon en neef van drie van de zeven mannen die in verzekering zijn gesteld in verband met de moord van de Henry's.

Als vergelding op de moord van de neven Isaiah (m) en Joël Henry (r) werd Haresh Singh (l) vermoord. Hij is kleinzoon en neef van drie van de zeven mannen die in verzekering zijn gesteld in verband met de moord van de Henry's. Foto: loopnewscaribbean.com  

PARAMARIBO - Nauwelijks bekomen van de naweeën en protestacties na de verkiezingen in Guyana, ongeveer zes maanden geleden, broedt het weer in het buurland. Guyana is opgeschrikt door de moord op twee Afro-Guyanese tieners Isaiah (16 jaar) en Joël Henry (18) op 5 september. Als wraak op hun dood werd de zeventienjarige Haresh Singh, kleinzoon van de Hindostaanse verdachte, vermoord.

Deze twee ontwikkelingen leidden tot gewelddadige protestacties. "Auto's werden in brand gestoken en onschuldige personen werden er met de haren bij gesleept", vertelt apotheker Jean-Ann Harry aan de Ware Tijd. Volgens haar zijn de gemoederen nu enigszins bedaard.

Het is onduidelijk waarom de twee tieners zijn vermoord. In de media zijn berichten verschenen als zouden de neven betrapt zijn op het stelen van kokosnoten. Maar ze worden ook gelinkt aan een drugsorganisatie. Bronnen beweren dat de manier waarop de jongens vermoord zijn eerder lijkt op liquidatie van mensen die banden hebben met een criminele organisatie.

Harry: "Nog voordat het onderzoek is gedaan, hebben mensen hun conclusies getrokken. De verkiezingen zijn nauwelijks achter de rug. Nu is er een raciale strijd gaande die ons verdeelt en het drama van de verkiezingen steekt weer de kop op." President Irfaan Ali heeft de bevolking opgeroepen tot eenheid en om elkaar met liefde en vredelievendheid te behandelen. "Wij beloven dat het recht zal zegevieren."

Hij heeft het buitenland gevraagd rechercheurs ter beschikking te stellen om te helpen met het onderzoek. Harry verklaart waarom deze stap: "Het volk heeft geen vertrouwen meer in het politie-apparaat en het rechtssysteem."

David Sugrim heeft jaren in Suriname gewoond en verlangt naar de rust in zijn land. Als het aan hem lag was hij nooit uit Suriname vertrokken. "Maar het werd steeds moeilijker en toen besloten we naar Guyana te remigreren. Racisme viert hier hoogtij; dat is het enige vervelende van het land. Soms denk je het komt nooit meer goed met ons. Dan nog de laatste ontwikkelingen rondom de drie moorden. Eenheid is zoek. Niemand weet wat er precies is gebeurd."

De opvatting bestaat dat verdeeldheid en racisme door de politiek worden gevoed. "Het ergste is dat ze die protestacties uit New York willen kopiëren. Niet alleen Black Lives Matters, Everybody Lives Matters", zegt een burger die niet bij naam wil worden genoemd. Zelf is hij van Afro-Guyanese afkomst en bekijkt de zaak vanuit een ander perspectief.

Apother Harry is eerder in Suriname geweest en weet dat het er anders aan toe gaat. De apotheker noemt Suriname "een voorbeeldland" als het gaat om verdraagzaamheid. Als moeder van dogla kinderen zegt ze geen hoop meer te hebben in de oude generatie van Guyana dat er ooit vredig met elkaar geleefd kan worden. "Mijn hoop is op de huidige generatie gesteld en ik leer mijn kinderen ook dwars door een huidskleur heen te kijken. Als je nu ziet welke veranderingen er plaatsvinden: vroeger zou je een zwarte man niet met iemand van een andere bevolkingsgroep op straat zien. Nu gebeurt dat wel." Volgens haar denken de jongeren niet bekrompen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina