Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Je wil iets terug doen voor je vaderland'

'Je wil iets terug doen voor je vaderland'

14/09/2020 20:02 - Arjen Stikvoort

Tropenarts Efraïm Hart neemt een swab af op missie in het binnenland.

Tropenarts Efraïm Hart neemt een swab af op missie in het binnenland. Foto: collectie Efraïm Hart  

PARAMARIBO - De tropenartsen van het Nederlands medische Covid-19 team zijn tevreden over de samenwerking met de Medische Zending. Zij dragen bij aan de Covid-19 zorg in het binnenland. De Nederlandse missie die eerst tot oktober zou blijven, is tot en met 1 januari verlengd. “Het geeft een goed gevoel dat je met je Surinaamse roots toch iets terug kunt doen voor je vaderland,“ zegt de Surinaams-Nederlandse tropenarts in opleiding Efraïm Hart.

Met de Surinaamse arts Rikesh Bisnajak van de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo trekt hij langs het grensgebied van Frans-Guyana, het Lawa Tabiki- en Antonio do Brincogebied. Ze brengen de Covid-19 haarden in kaart en verlenen medische zorg. De dorpelingen worden geïnformeerd over preventieve maatregelen en hen wordt geleerd symptomen te herkennen die op covid kunnen duiden. Ook krijgen ze mondkapjes uitgedeeld, patiënten behandeld en mensen geswabd. Een probleem is wel de taal. De mensen spreken en verstaan geen Sranan of Nederlands.

Er zijn steeds twee tot drie tropenartsen in gecombineerde samenstelling (Nederlands en Surinaams) in het binnenland. "Ik heb zelf nog niet met zeer ernstige Covid-19 zieken te maken gehad, mogelijk ook omdat de populatie vrij jong is." Hart is te spreken over de samenwerking met de Medische Zending die posten heeft in het binnenland. "We werken ook nauw samen met het Malariaprogramma. Deze twee diensten hebben een heel goed overzicht van de bewoners in de streek zoals de Brazilianen en andere goudzoekers. Dat helpt bij de uitvoering van ons werk." Zonodig worden er extra tropenartsen naar de streek gestuurd.

Directeur van de Medische Zending Herman Jintie beaamt de goed samenwerking. "Die is zeker van toegevoegde waarde voor de Covid-19 zorg." De tropenartsen houden zich specifiek bezig met de activiteiten rondom Covid-19. Zij geven een representatieve uiteenzetting van het besmettingsgebied, die door corona van dag tot dag kan verschillen, zegt Jintie. Alleen lopen zij net als de Medische Zending tegen de hoge kosten aan die een gezondheidsgebied in zo'n uitgestrekt gebied met zich meebrengen. "Een goede gezondheidszorg opzetten kost veel geld, met name het transport ernaartoe is duur. Bovendien liggen de goudvelden ver uit elkaar en zijn soms moeilijk bereikbaar."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina