Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen druk op loodsenbestand bij offshore aardoliewinning

Geen druk op loodsenbestand bij offshore aardoliewinning

15/09/2020 22:44 - Lloyd Djendje

Het vaartuig Kumaru II bij de haven van de MAS.

Het vaartuig Kumaru II bij de haven van de MAS. Foto: FB MAS  

PARAMARIBO - Er zal geen extra vraag zijn naar loodsen als straks de aardoliewinning op zee aanvangt. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) ervaart geen druk op het huidige bestand van beëdigde loodsen.

Er hoeft geen studie gedaan te worden naar de mogelijke vraag naar loodsen wanneer de aardolie exploratie zal plaatsvinden, omdat er geen schepen beloodst worden naar offshoreplatforms. De meeste offshoreschepen zijn kleine vaartuigen en als ze de binnenwateren zouden moeten binnenvaren, geeft de MAS hun toestemming zonder loods te varen. Dat zegt Daphne le Couvreur-Belfor, hoofd Marketing & Communicatie, tegen de Ware Tijd.

"Momenteel is het aantal loodsen voor de normale scheepvaart wel voldoende. Indien bij de ontwikkeling van de olie-industrie de raffinage in Suriname zou plaatsvinden, zou dat wel invloed hebben op het loodsenbestand. De grote schepen met ruwe olie zouden hierdoor begeleid moeten worden door de loodsen", vertelt Le Couvreur.

Volgens haar wordt er in de normale situatie een prognose gemaakt hoeveel schepen per jaar worden ingeloodst. "Als er bijvoorbeeld achthonderd of duizend boten moeten worden geloodst, berekent men op basis van dat aantal hoeveel loodsen nodig zijn dat jaar."

De laatste beëdiging van loodsen dateert van 2016, geeft Le Couvreur aan. Het streven is om binnen vijf jaar het loodsenkorps aan te vullen. Er komt geen loodsenopleiding meer zoals die er eerder was. Nu kunnen mensen met een nautische opleiding solliciteren met kwalificatie als loods. Le Couvreur zegt dat studenten van het Surinaams Maritiem Instituut (SMI) ook kunnen reflecteren. Ze merkt dat er veel belangstelling is voor de opleiding.

De MAS heeft bij de huidige coronapandemie geen nadeel ondervonden omdat alle beloodsingen normaal voortgang vinden. "Met inachtneming van de geldende protocollen", verzekert zij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen