Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Amoksi bepleit tactvol optreden in conflict goudconcessionaris

Amoksi bepleit tactvol optreden in conflict goudconcessionaris

16/09/2020 16:04 - Merredith Bruce

Amoksi bepleit tactvol optreden in conflict goudconcessionaris

Materiaal van onderneming Boss Enterprises werd in brand gestoken. Foto: collectie Boss Enterprises  

PARAMARIBO - Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) is voorstander van een tactvolle aanpak in het voortdurend conflict tussen goudconcessionaris Narpath Bissumbhar van mijnbouwbedrijf Boss Enterprises en bewoners van Balingsoela in Brokopondo. De ondernemer wordt al jaren geteisterd door personen van omliggende dorpen die zich volgens hem illegaal op zijn werkterrein begeven. De situatie liep begin maart uit de hand toen de illegalen ertoe overgingen om bedrijfseigendommen te vernielen. Daarbij werd ook het personeel met de dood bedreigd. Het bedrijf heeft de activiteiten sedertdien gestaakt, omdat de politie de veiligheid niet kon garanderen.

Het conflict komt doordat de plaatselijke bewoners menen dat de concessie in hun gemeenschapsbos is, maar Bissumbhar beweert dat de status van gemeenschapsbos allang is vervallen.

De ondernemer wil de staat via de rechter dwingen de veiligheid op zijn bedrijfsterrein te garanderen, zodat hij het werk weer kan oppakken. De minister ontkent desgevraagd tegenover de Ware Tijd dat er sprake is van machteloosheid bij de politie tegenover de illegalen. "Je moet begrijpen dat je met mensen te maken hebt, vandaar dat we stapsgewijs de situatie benaderen."

De bewindsman beseft dat de ondernemer enorme verliezen lijdt. Omdat er niet wordt gewerkt, zegt Bissumbhar, verliest hij per dag tussen achtduizend en tienduizend US dollar. De bewindsman verwijst naar een krutu vorige week waar zijn ministerie en andere regeringsvertegenwoordigers door het traditioneel gezag van Balingsoela en andere omliggende dorpen zijn geïnformeerd over de situatie. Hij zegt dat de uitkomst van die bijeenkomst wordt geëvalueerd. Hij benadrukt dat de situatie intussen onder controle is. "We blijven niet stilstaan."

Zelf heeft de minister ook een gesprek gehad met de ondernemer. "Er is een traject uitgezet om te kijken hoe we aan zijn verzoek kunnen voldoen." Amoksi gelooft dat "tactvol" optreden eerder voor een duurzame oplossing zal zorgen dan met de sterke hand, hoewel de politie die wettelijke bevoegdheid heeft. Volgens hem moet er juist voor worden gewaakt dat de zaak niet verder escaleert. "We gaan inspelen op de situatie zoals die zich aan ons presenteert." De bewindsman laat weten dat hij ook heeft gerapporteerd aan de president en de vicepresident en dat er moet worden nagegaan welke strategie er moet worden toegepast, zodat de zaak niet escaleert.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina