Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Auto-importbranche ziet voordelen bij uniforme wisselkoers

Auto-importbranche ziet voordelen bij uniforme wisselkoers

17/09/2020 22:18 - Merredith Bruce

Satjendew Jainath denkt dat de 'enorme' verhoging van de brandstofprijs ertoe zal leiden dat burgers goed naar hun budget zullen kijken voordat ze overgaan tot het aanschaffen van een voertuig.

Satjendew Jainath denkt dat de 'enorme' verhoging van de brandstofprijs ertoe zal leiden dat burgers goed naar hun budget zullen kijken voordat ze overgaan tot het aanschaffen van een voertuig. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Vereniging van Auto-importeurs in Suriname (VAIPS) staat niet onwelwillend tegen het vaststellen van een uniforme wisselkoers. Voorzitter Satjendew Jainath zegt in gesprek met de Ware Tijd dat voor mogelijke effecten op de auto-import vooral het aspect van de douanekoers bekeken moet worden. Hij vindt het belangrijk om te weten of deze ook gelijkgesteld zal worden aan de te bepalen wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname. “Als dat gebeurt zal dat sowieso impact hebben op de importprijs van een auto, die doorberekend zal worden in de verkoopprijs. We hebben te maken met een importitem en daarvoor wordt invoerrecht betaald.”

Jainath verwacht dat een uniforme wisselkoers over het algemeen, maar in het bijzonder voor handelaren, voordelen met zich zal meebrengen. De vlucht naar de zwarte markt zal afnemen en handelaren kunnen dan bij officiële kanalen terecht. "Dat is sowieso toe te juichen omdat het verkrijgen van de dollar dan een stuk makkelijker wordt."

De VAIPS-voorzitter stelt dat het unificeren van de wisselkoers "snel gedaan" is. Echter, hij pleit voor een goede afweging; de effecten voor de gemeenschap, de handel en de totale economie moeten goed afgewogen worden. "Ik hoop dat er een goed en weloverwogen besluit zal worden genomen." De vereniging had zich in maart uitgesproken over de wet 'Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren', de zogenoemde Valutawet, die rond die periode was doorgevoerd en veel kritiek had uitgelokt.

De vrees bestond dat de sector op een faillissement zou afstevenen, om het feit dat de US dollar-verkoopprijzen omgezet zouden moeten worden naar SRD-prijzen tegen de geldende bankkoers. Verliezen als gevolg van het daardoor ontstane koersverschil zouden voor de sector ondraaglijk zijn, werd toen gesteld. De rechter besliste in mei dat de wet moest worden opgeschort.

De afgelopen periode hebben zich enkele zaken voorgedaan die indirect een verband kunnen hebben met het besluit om wel of geen auto aan te schaffen, zoals de recent verhoogde bustarieven en de verhoogde prijs van brandstof. Jainath stelt dat de "enorme" verhoging van de brandstofprijs met zich zal meebrengen dat de burger eerst goed naar zijn budget zal kijken alvorens te beslissen om al dan niet een auto aan te schaffen. Hij verwacht daarnaast dat het rijgedrag zal afnemen. Over de aangepaste bustarieven en mogelijk effect op de autoverkoop kan hij nu nog geen prognose geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina