Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hoog bezoek

COMMENTAAR: Hoog bezoek

17/09/2020 12:00

COMMENTAAR: Hoog bezoek

 

DE AMERIKAANSE MINISTER van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, brengt donderdagmiddag een bliksembezoek aan Suriname. Een historisch bezoek ook, want nooit eerder zette zo een hooggeplaatste Amerikaanse vertegenwoordiger er voet aan de grond. Het doel van Pompeo’s komst, die pas zondag werd aangekondigd, is onduidelijk. Wel is bekendgemaakt dat hij vooral de toekomst van de energiesector wil bespreken. Begrijpelijk, want voor de kust van Suriname zijn recentelijk grote olievoorraden gevonden en de Amerikanen willen de zekerheid dat daar verstandige dingen mee gebeuren en dat de belangen van betrokken Amerikaanse bedrijven zijn gegarandeerd.

Ook wil Washington ongetwijfeld weten of het Venezuela-beleid van Suriname inmiddels is veranderd. Onder de vorige president Desi Bouterse was Suriname één van de weinige landen in de wereld die het dictatoriale bewind van Nicolás Maduro nog steunde. Dat was tegen het zere been van de Verenigde Staten. Vermoedelijk verwacht Pompeo dat de regering onder leiding van Chandrikapersad Santokhi Maduro's opponent Juan Guaidó zijn onvoorwaardelijke steun toezegt.

Het bezoek is sowieso een opsteker voor Santokhi, die na twee maanden waarin zijn regering de grootste moeite heeft om haar verkiezingsbeloften na te komen, wel eens een persoonlijk succesje kan gebruiken. Dus Pompeo zal hem ongetwijfeld een hart onder de riem willen steken en hem alle steun toezeggen. Want de Amerikanen zijn ongetwijfeld dolblij dat Bouterse inmiddels van het toneel is verdwenen. Hij was in alle opzichten omstreden en wordt internationaal gezocht wegens zijn veroordelingen voor betrokkenheid bij drugshandel en is in eigen land inmiddels veroordeeld voor zijn rol bij de Decembermoorden van 1982, al heeft hij hiertegen verzet aangetekend.

Grote vraag is of Pompeo vicepresident Ronnie Brunswijk de hand zal willen schudden of dat die tactisch buiten beeld wordt gehouden. De Amerikaanse bewindsman is ook niet op zijn achterhoofd gevallen en weet dat Brunswijk ook een stevig crimineel verleden heeft en onder meer voor drugshandel bij verstek is veroordeeld in het buitenland. Voor veel Surinamers maakt dat het bezoek van Pompeo nog een beetje interessant. Maar voor de rest liggen ze er niet wakker van en zullen zij zich vandaag vooral ergeren aan de verkeerschaos omdat voor de Amerikaanse delegatie de halve stad wordt afgezet. Zij beseffen bovendien dat Pompeo geen grote zak met dollars bij zich heeft om Suriname uit het diepe economische slop te trekken. Hooguit zullen er wat goedbedoelde projectjes worden ondersteund, waar de noodlijdende bevolking weinig aan heeft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina