Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kirpalani doet aangifte tegen Doksenclub

Kirpalani doet aangifte tegen Doksenclub

17/09/2020 16:03 - Ivan Cairo

Kirpalani doet aangifte tegen Doksenclub

Gerard van den Bergh (l) en Vijay Kirpalani zijn verwikkeld in een slepende juridische strijd. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Grootondernemer Vijay Kirpalani heeft onlangs aangifte gedaan wegens oplichtng tegen Gerard van den Bergh, eigenaar van De Doksenclub. De pluimveehouder zou naar wordt vernomen meer dan één miljoen US dollar die Kirpalani in zijn bedrijf heeft geïnvesteerd hebben verduisterd. Hij gaf op basis van een overeenkomst een injectie van ruim 3,7 miljoen US dollar ter financiering van de capaciteitsuitbreiding van De Doksenclub zodat ook op grote schaal kip geproduceerd zou worden.

Het partnerschap dat in 2018 begon liep op een bepaald moment stuk toen Kirpalani weigerde met additionele financiering, waarnaar Van den Bergh zou hebben gevraagd, over de brug te komen. Ook zou de pluimveehouder terugbetaalafspraken niet zijn nagekomen. Tot die conclusie was ook de kortgedingrechter gekomen.

Intussen wordt deze zaak verder voor de rechter uitgevochten, nadat de financier De Doksenclub op de veiling had gegooid. Eerder dit jaar wist Van den Bergh de veiling via een kort geding te stoppen, maar die beslissing werd in een later stadium ongedaan gemaakt. Nu staat weer een openbare veiling voor begin oktober gepland.

De directeur van De Doksenclub bevestigt tegenover de Ware Tijd dat aangifte tegen hem is gedaan. Hij moet zich vrijdag bij de politie aanmelden om gehoord te worden. De pluimveehouder verbaast zich erover dat terwijl het om een civiele zaak gaat een strafrechtelijke klacht bij de politie tegen hem wordt neergelegd.

Van de Bergh heeft de indruk dat Kirpalani hem wil besmeuren. "Hij is gewoon een slechte verliezer", meent de pluimvee- fokker. Van den Bergh voegt eraan toe dat Kirpalani zijn invloed, die kennelijk tot in justitiële kringen reikt, probeert aan te wenden om de situatie naar zijn hand te zetten zodat de eigenaars van De Doksenclub met lege handen achterblijven. "Zo lang zijn de armen van Kirpalani."

Pogingen van de Ware Tijd om een reactie van Kirpalani te vernemen bleven vruchteloos. Een doorgaans goed ingevoerde bron die op de hoogte is van deze kwestie zegt tegen dWT dat de man belazerd en opgelicht is door Van den Bergh. Er zou een externe deskundige zijn ingeschakeld om de door De Doksenclub gepleegde investeringen met de financiering van Kirpalani te onderzoeken. Dat onderzoek zou aan het licht hebben gebracht dat circa 1,1 miljoen US dollar niet verantwoord kan worden. Naar wordt vernomen zou op grond hiervan Kirpalani besloten hebben aangifte te doen tegen Van den Bergh.

De pluimveehouder ontkent met klem geld te hebben verduisterd of weggesluisd. Enkele weken geleden daagde hij via een advertentie in de media Kirpalani uit om met een behulp van een registeraccountant zijn boeken te controleren. "We hebben niks gestolen. We hebben geen geld overgemaakt naar privérekeningen. Alles is te controleren", zegt hij. "Dit onderdeel van hoe we de gelden hebben besteed komt ook aan de orde in de lopende rechtszaak. Kirpalani wil geen registeraccountant sturen. Hij wil alleen mijn naam bekladden", voegt hij eraan toe.

Van den Bergh stelt dat indien kan worden aangetoond dat hij heeft gefraudeerd met de investering de eigenaars van De Doksenclub de gronden en andere bezittingen van het bedrijf gratis aan Kirpalani zullen overdragen. Het verbaast hem ook dat terwijl de financier terreinen van De Doksenclub op grond van de oorspronkelijke samenwerking met een hypotheek heeft bezwaard, hij vorige week conservatoir beslag daarop en zelfs op roerende goederen zoals broedmachines en vrieskasten heeft laten leggen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina