Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schooljaar vangt aan met nieuwe regels

Schooljaar vangt aan met nieuwe regels

17/09/2020 13:01 - Naomi Hoever

Onderwijsminister Marie Levens is donderdagochtend ingegaan op het nieuwe schooljaar.

Onderwijsminister Marie Levens is donderdagochtend ingegaan op het nieuwe schooljaar. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het ministerie van Onderwijs en Cultuur zal voor het schooljaar, dat op 1 oktober aanvangt, nieuwe regels inlassen. Deze zijn mede gestoeld op de Covid-19-pandemie. De regels zijn op een persconferentie donderdagochtend gepresenteerd.

Het vak lichamelijke opvoeding komt te vervallen. Op gezette momenten zullen de leerlingen wel bewegen. De exacte vakken en de talen zullen fysiek worden verzorgd, terwijl de leervakken op afstand zullen worden gegeven.

Elke leerkracht wordt belast met maximaal dertig leerlingen, die in groepen van tien de school zullen bezoeken. Het terugbrengen van het klassengemiddelde naar dertig leerlingen houdt geen verband met Covid-19.

Minister Marie Levens zei dat dit besluit ook onder normale omstandigheden zou worden genomen. De gewenste situatie zou 24 leerlingen per klas moeten zijn. De bewindsvrouw benadrukte dat alle leerlingen geplaatst zullen worden. Althans, dat is de instructie.

De pauzes zullen niet meer gezamenlijk zijn. Leerlingen mogen - indien nodig - een break nemen om de mond- en neusbescherming op te doen. De schoolleiders krijgen meer verantwoordelijkheid bij het nemen van maatregelen binnen de school. Voorts kijkt het ministerie samen met de Particuliere Lijnbushoudersorganisatie (PLO) naar een mogelijkheid om leerlingen tegemoet te komen die de SRD 5 voor particulier busvervoer niet kunnen opbrengen.

Op 1 oktober worden de leerlingen van het gewoon lageronderwijs van leerjaar 7 en 8 op school verwacht en de dag daarop leerjaar 5 en 6. Op 5 oktober moeten de leerjaren 1 tot en met 4 op school zijn. De examenklassen van het voj melden zich ook op de eerste schooldag aan. De dagen daarna - 2, 5 en 6 oktober - volgen respectievelijk klassen 3, 2 en 1.

De eerste schooldag geldt ook voor de vijfde klas van Havo, de klassen vijf en zes van het VWO, Imeao en klas 3 en 4 van het Pedagogisch Instituut (PI). Op 2 oktober melden klas 4 van het Havo en VWO zich aan. Deze dag geldt ook voor het basisjaar en de tweede klas van het Imeao en PI.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina