Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname moet weer relevant worden in internationale omgeving

Suriname moet weer relevant worden in internationale omgeving

17/09/2020 04:18 - Wilfred Leeuwin

Volgens minister Albert Ramdin is het bezoek van zijn Amerikaanse collega Pompeo een duidelijk signaal waar de regering met haar buitenlands beleid naar toe wil.

Volgens minister Albert Ramdin is het bezoek van zijn Amerikaanse collega Pompeo een duidelijk signaal waar de regering met haar buitenlands beleid naar toe wil. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het bezoek dat Michael Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, donderdag brengt aan Suriname moet mede in het licht worden gezien van het buitenlands beleid van de regering-Santokhi /Brunswijk. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, zei woensdag op een persconferentie naar aanleiding van het bezoek van zijn Amerikaanse collega dat Suriname internationaal weer belangrijk moet worden. “Het land heeft wat dat betreft een inhaalslag te maken.”

Pompeo komt slechts voor enkele uren. Hij zal door onder anderen Ramdin en Karen Williams, de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, op de Johan Adolf Pengel Luchthaven worden ontvangen en vervolgens door president Chandrikapersad Santokhi. Dit zal gebeuren in het presidentieel paleis, waar er ongeveer een uur zal worden gesproken.

Aan het eind zal er een persmoment zijn van slechts twintig minuten, voor zowel de lokale als Amerikaanse media. Elk medium mag één vraag stellen, die schriftelijk vooraf moet worden opgestuurd. Pompeo vertrekt rond vijf uur 's middags naar Guyana en gaat van daaruit vervolgens naar Brazilië en Colombia en dan terug naar huis. Van de delegatie van vijftig man uit de Verenigde Staten (VS), komt slechts een klein deel naar Paramaribo. De rest zal op de luchthaven wachten voor vertrek.

Suriname heeft invulling gegeven aan de onderwerpen die tijdens de gesprekken naar voren zullen komen. Het gaat om technische bijstand in verschillende sectoren, waaronder de energiesector, waarbij de olievondsten in Suriname niet direct de focus zijn. Er zal ook worden gesproken over veiligheid en de politieke situatie in de regio.

Het vraagstuk van veiligheid moet volgens hem in bredere zin worden bekeken. "Het kan te maken hebben met bijvoorbeeld gezondheid, natuurlijke hulpbronnen en rampen. Het is een multidimensionaal concept waaraan zoveel aspecten vastzitten." Er zal ook gesproken worden over zoals eerder het geval was - trainingsfaciliteiten, oefeningen, uitwisselen van informatie en andere mogelijkheden voor Amerikaanse militairen om Suriname te helpen met capaciteitsopbouw van het defensieapparaat.

Volgens Ramdin is het bezoek van Pompeo een duidelijk signaal van de interesse die landen hebben voor Suriname, maar ook waar de regering met haar buitenlands beleid naar toe wil. De rechtsstaat moet worden verbeterd en versterkt. De afgelopen jaren zijn het gezag en imago en respect van het land sterk achteruitgegaan. Een verbeterd imago is volgens de bewindsman ook aantrekkelijk om buitenlandse investeerders aan te trekken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina