Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Venezuela hoog op agenda werkbezoek Pompeo

Venezuela belangrijk agendapunt werkbezoek Pompeo

17/09/2020 00:00 - Ivan Cairo

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Hij brengt donderdag een bliksembezoek aan Suriname.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. Hij brengt donderdag een bliksembezoek aan Suriname. Foto: Politico  

PARAMARIBO - De politieke en humanitaire crises in Venezuela die een dreiging vormen voor de stabiliteit in de regio staan hoog op de agenda tijdens het werkbezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, aan de regio. Dat bleek woensdag tijdens een teleconferentie van een functionaris van het State Department met journalisten in de VS en landen die zullen worden bezocht. Minister Pompeo bezoekt donderdag als eerste Suriname, gevolgd door Guyana, Brazilië en Columbia.

In Paramaribo zal hij een onderhoud hebben met president Santokhi en Buza-minister Ramdin. De State Department-functionaris merkte op dat Suriname, evenals de rest van de regio, geconfronteerd wordt met veiligheidsdreigingen van transnationale criminele organisaties. De "ongebreidelde" criminaliteit in Venezuela, met name de drugshandel, heeft volgens hem een negetieve impact op de criminaliteit in de buurlanden van Venezuela. Voorts zorgt de stroom vluchtelingen uit Caracas voor problemen in de omliggende landen, doordat de vluchtelingen een extra druk leggen op de voorzieningen en systemen in die landen.

Pompeo zal daarom ook over verdere samenwerking met betrekking tot deze kwesties praten met de regeringstop van de landen die hij bezoekt. Met Guyana zal een intentieverklaring getekend worden voor het uitvoeren van gezamenlijke zeepatrouilles gericht op het onderscheppen van drugstransporten en aanpak van andere grensoverschrijdende criminele activiteiten vanuit Venezuela. Tijdens zijn bezoek aan Paramaribo zullen geen overeenkomsten met minister Pompeo getekend worden, zegt minister Ramdin, desgevraagd aan de Ware Tijd. "De topics komen misschien wel aan de orde", zegt de bewindsman.

Volgens het State Department geldt het bezoek onder andere ter ondersteuning van de verdere democratisering in Suriname en Guyana en de geweldsloze machtswisselingen na verkiezingen eerder dit jaar. "Maar u merkt ook op dat deze landen allemaal heel dicht bij Venezuela liggen en op de een of andere manier of op een aantal manieren zijn getroffen door de onveiligheid en instabiliteit daar. Dus een ander doel van de reis is gewoon om met de buurlanden te praten en te vernemen waarvan ze last ondervinden en wat er kan worden gedaan om dat te verbeteren", aldus de woordvoerder.

Tijdens Pompeo's bezoek aan Brazilië en Columbia zullen de samenwerking bij het aanpakken van gedeelde bedreigingen voor de regionale veiligheid, "waaronder de humanitaire ramp die het onwettige Maduro-regime de regio heeft opgelegd, en de illegale handel in wapens, goud en drugs van dat regime" besproken worden, zei de Amerikaanse Buza-woordvoerder. Hij gaf aan dat sommige van de drugsbendes en terreurgroepen een veilige haven en steun genieten in Venezuela van de Maduro-regering.

Op vragen van de pers of economische prikkels zullen worden gegeven aan landen om de door Caracas veroorzaakte problemen aan te pakken werd aangegeven dat met betrekking tot de humanitaire crisis de VS de afgelopen periode miljoenen dollars steun heeft gegeven aan omliggende landen om hulp te kunnen bieden aan Venezolaanse vluchtelingen. "Maar we willen ook praten over wat we allemaal gezamenlijk kunnen doen om de poging om die crisis tot een goed einde te brengen nieuw leven in te blazen, waar je niet alleen die open wond hebt die steeds meer fysieke veiligheidsproblemen veroorzaakt, zoals drugssmokkelaars en terroristen, of het lichte veiligheidsvraagstuk van het hebben van slechts honderdduizenden of, in het geval van Colombia, meer dan een miljoen mensen die binnenkomen en afhankelijk worden van jouw sociale diensten enzovoort."

De buurlanden helpen op basis van hun menselijkheid waar en tot hoe ver ze kunnen, "maar daar moet je niet eindeloos op rekenen. We moeten allemaal samenwerken om een manier te vinden om dit tot een goed einde te brengen." De VS en een aantal andere landen erkennen de regering van president Nicolas Maduro niet, omdat die volgens hun via verkiezingsfraude aan de macht is gebleven en het legitieme parlement buitenspel heeft gezet. Oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf tot president heeft uitgeroepen wordt door Washington als de legitieme leider erkend. Maduro's regiem wordt ervan beschuldigd op grote schaal de mensenrechten van de Venezolaanse bevolking te vertrappen. Ook zou er sprake zijn van politieke vervolging van tegenstanders.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina