Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • AOV, AKB en financiële bijstand verhoogd

AOV, AKB en financiële bijstand verhoogd

18/09/2020 17:44 - Van onze redactie

AOV, AKB en financiële bijstand verhoogd

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Algemene Oudedagsvoorziening (AOV), de Algemene Kinderbijslag (AKB) en de financiële bijstand worden per 1 november verhoogd. Dat heeft minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning niet zo lang terug bekendgemaakt in De Nationale Assemblee. De verhogingen maken deel uit van het sociaal vangnet van de regering-Santokhi/Brunswijk.

AOV wordt verhoogd van SRD 525 naar SRD 750 per maand, AKB gaat van SRD 50 naar SRD 75 en de financiële bijstand wordt van SRD 375 opgetrokken naar 500. Verder blijft de financiële heffingskorting van SRD 750 per maand gehandhaafd. Die was SRD 125, maar werd vanwege Covid-19 gebracht naar SRD 750.

Echter, het moment dat de belasting over de toegevoegde waarde (btw) wordt ingevoerd, zal de fiscale heffingskorting komen te vervallen. "Omdat bij de invoering van de btw we andere maatregelen gaan treffen om verlichting te brengen", aldus Achaibersing. Eén daarvan is het aanpassen van de belastingschijven.

De bewindsman verduidelijkte dat de verhogingen los staan van de Covid-19-maatregelen. "Wat ik u presenteer staat los van de ondersteuning die vanuit het Covid-19-fonds komt, want die ondersteuning zal een keer aflopen", aldus de minister.

Achaibersing deelde verder mee dat er ten behoeve van de voedselpakketten SRD 200 miljoen per jaar beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast zal de regering van objectsubsidie overstappen naar subjectsubsidie. Die geldt voor onder meer elektriciteit, drinkwater, kookgas en openbaar transport voor zwakke huishoudens.

Het verhogen van de verschillende sociale bijstanden brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Voor AKB komt dat neer op SRD 28.800.000, voor AOV 162.000.000 en voor financiële bijstand 21.500.000. Volgens de presentatie van Achaibersing gaat het bij AOV om een doelgroep van circa zestigduizend personen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina